Ovi sastojci u kozmetici mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Potrebno u potpunosti izbjegavati dezodoranse koji sadrže soli aluminijuma i parabene, kao zamjenu koristiti preparate na prirodnoj bazi

7644 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Određene hemikalije prisutne u šminci i drugim kozmetičkim proizvodima mogu sadržati sastojke koje su istraživači povezali sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Neke od tih zdravstvenih briga uključuju: rak, endokrini poremećaji koji utiču na proizvodnju hormona u tijelu, kašnjenja u razvoju i neurološki problemi.

Lista sastojaka koje treba izbjegavati:

- Živa. Osvježivači kože mogu da sadrže živu. Živa je težak metal koji štetno deluje na organizam. Može uticati na nervni sistem, izazvati oštećenje bubrega i štetiti plodu u razvoju.

- Ftalati. Ftalati su prisutni u nekim lakovima za nokte i sprejevima za kosu, kao i u mirisima mnogih sredstava za čišćenje i kozmetiku. Ftalati mogu da naruše ravnotežu hormona, kao npr. testosterona i estrogena.

- Parabeni. Proizvođači koriste parabene kao konzervanse u mnogim kozmetičkim proizvodima. Parabeni se na kozmetičkim naljepnicama mogu pojaviti na sljedeći način: metilparaben, propilparaben, etilparaben i butilparaben. Parabeni mogu biti prisutni u šminkama, ovlaživačima, proizvodima za kosu i kremama za brijanje. Parabeni mogu ući u tijelo putem kože i oponašati estrogen i na taj način narušiti endokrinu ravnotežu. Moguć je i kancerogeni efekat.

- Formaldehid. Formaldehid i hemikalije koje tokom određenog vremena otpuštaju formaldehid prisutne su u kozmetici, losionima, šamponima, gelovima za tuširanje, lakovima za nokte i proizvodima za ravnanje kose. Formaldehid može da izazove alergijske reakcije, kao i iritaciju očiju i respiratornog sistema. Neke studije na laboratorijskim životinjama takođe su povezale formaldehid sa njegovim kancerogenim dejtstvom. Američko udruženje za rak ukazuje da profesionalni tretmani za izglađivanje kose koji koriste keratin mogu povećati koncentraciju formaldehida u zatvorenom prostoru na potencijalno opasne nivoe.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Toluen. Toluen je može biti prisutan u lakovima za nokte. To je rastvarač koji može biti toksičan za mozak, nervni sistem i plod u razvoju. Poput triklosana, i toluen je trenutno zabranjen u sredstvima za njegu tijela koja se prodaju u kozmetičkim lancima u SAD-u.

- Per- i polifluoroalkilne supstance. Per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS) mogu biti prisutne u puderima, korektorima i ajlajnerima.Postoji više od 4.000 hemikalija klasificiranih kao PFAS koje mogu predstavljati sledeće rizike: šteti plodu u razvoju, povećava rizik čoveka od raka, utičući na imuni sistem, utičući na ravnotežu hormona.

- Talk proizvodi, koji mogu sadržati poznati kancerogeni azbest, pa ga treba izbjegavati u prahu i drugim sredstvima za ličnu njegu, osim ako se zna da ne sadrže azbest.

Koliko često treba koristiti kozmetičke preparate?

Najbolji odgovor koliko često treba korisiti kupku i kreme za njegu kože je onoliko koliko koži treba. To zavisi od tipa kože. Ako imate suvu kožu, češće morate da nanosite hidrirajuće preparate, dok ljudi s prirodno masnom kožom nanose preparate u manjim količinama.

Za početak možete nanositi jednom dnevno, najbolje poslije tuširanja. Ako utvrdite da vam se koža tokom dana isušuje, obavezno je nanesite u većim količinama i/ili više puta dnevno kako bi bila zdrava i hidrirana. Često u našoj populaciji osobe sa zakašnjenjem hidriraju kožu, tj. samo onda kada postane suva i javi se svrab.

Preporučuje se da se koža kontinuirano hidrira i njeguje, jer takva koža je zdrava i otporna na sve štetne faktore iz spoljašnje sredine koji mogu da prouzrokuju bolesti i oštećenja kože.

Što se tiče upotrebe kupki, česta upotreba može dovesti do suvoće kože, što ima za posljedicu pojavu svraba i ljuspanja. Preporuka je da se nakon tuširanja i pranja ruku nanese emolijentni krem, kako bi se održavao fiziološki Ph kože. Ne postoji jedinstvena preporuka dermatologa, koliko puta nedeljno treba upotrebljavati kupku, jer sve to zavisi od tipa kože.

Koliko često nanositi dezodorans?

Aluminijumska jedinjenja se u velikoj mjeri koriste za spravljanje dezodoranasa zbog toga što aluminijumske soli blokiraju izvodne kanale znojnih žlijezda i time se smanjuje količinu koja se izlučuje na površinu kože i neprijatan miris. Najnovija istraživanja koja je objavio Američki Institut za biotehnologiju su ukazala da učestala upotreba ovih preparata može dovesti do nakupljanje soli aluminijuma u tkivu dojke.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Takođe, akumulacija Al soli može da šteti funkciji vitalnih organa, npr. bubrezima. Dezodoransi često sadrže i parabene, o kojima je već bilo riječi.

Ono što je za sada preporuka jeste da treba u potpunosti izbjegavati dezodoranse koji sadrže soli aluminijuma i parabene i koristiti preparate na prirodnoj bazi.

Bonus video: