Neliječenje akutnih zapaljenja uva može dovesti do trajnih deformiteta

Ne smijemo zaboraviti prevenciju koja se sastoji u izbjegavanju čačkanja uva, korišćenja štapića za uši, kupanja u stajaćim vodama bez zaštite ušne školjke.

2041 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akutno zapaljenje kože ušne školjke je infekcija kože ušne školjke izazvana bakterijom streptokokom. Predisponirajući faktor za nastanak ove infekcije je mikrotrauma kože. Koža ušne školjke je intenzivno crvena, bolna. Pacijenti mogu imati i povišenu tjelesnu temperaturu. Dijagnoza se postavlja na osnovu podataka o prethodnoj povredi i kliničkim pregledom pacijenta. Ovo zapaljenje se liječi primjenom penicilinskih antibiotika.

Akutno zapaljenje hrskavice ušne školjke

Akutno zapaljenje hrskavice ušne školjke je infekcija koja nastaje nakon povrede ili zapaljenja kože spoljašnjeg slušnog hodnika. U novije vrijeme nakon pirsinga u nesterilnim uslovima. Pacijenti se žale na jak bol, otok, crvenilo, mogu imati i povišenu temperaturu. Liječi se hirurški uz primjenu antibiotika. Ukoliko se ne liječi adekvatno može se razviti trajni deformitet ušne školjke.

Akutno zapaljenje kože

Akutno zapaljenje kože spoljašnjeg slušnog hodnika, po toku ovo oboljenje može da bude akutno i hronično. Akutni oblik je najčešće izazvan bakterijama i virusima, a hronični postojanjem kožnih bolesti, iritacijom ili alergijom.

Zapaljenje kože spoljašnjeg slušnog hodnika može da zahvati hrskavičavi ili koštani dio kanala. Kada zahvati hrskavičavi dio kanala pacijenti se žale na bol u predjelu uva, zbog otoka kanala moze da se javi nagluvost, a nerijetko i uvećenje regionalnih limfnih čvorova.

Zapaljenje koštanog dijela spoljašnjeg slušnog hodnika poznato i kao “plivačko uvo” češće je u ljetnjim mjesecima, prilikom kupanja u bazenima, na moru. Pacijenti se žale na intenzivan bol, nagluvost i sekreciju iz uva.

Za postavljenje dijagnoze nakon razgovora sa pacijentom potreban je otorinolaringološki pregled (otoskopski i otomikroskopski pregled). Liječenje ovog zapaljenja sprovodi se uzimanjem brisa, toaletom mikroaspiracijom, uz lokalnu primjenu kapi za uvo. Antibiotici se daju samo u posebnim indikacijama. Ne smijemo zaboraviti prevenciju koja se sastoji u izbjegavanju čačkanja uva, korištenja štapića za uši, kupanja u stajaćim vodama bez zaštite uva.

Gljivično zapaljenje kože

Uzročnici gljivičnog zapaljenja kože spoljašnjeg slušnog hodnika su gljivice, najčešće Candida albicans i Aspergillus niger. Pacijenti koji borave i rade u uslovima visoke vlage, koji dugo koriste antibiotike, ili imaju smanjenu otpornost organizma će česće dobiti ovo oboljenje. Simptomi na koje se pacijenti najčešće žale su svrab, sekrecija iz uva i bol. Ovo oboljenje se liječi lokalnom primjenom antigljivičnih lijekova.

Ekcem kože kod uva

Ekcem kože spoljašnjeg slušnog hodnika je alergijsko oboljenje kože. Pacijenti koji imaju neko metaboličko oboljenje ili su skloni alergijama će ćešče da obole. Bolest počinje svrabom, rijetko bolom i sekrecijom iz uva. Pri pregledu se uočavaju sasušene ljuspice kože. Liječenje se sprovodi lokalnom primjenom kapi i masti. Akutno zapaljenje srednjeg uva je najčešći uzrok bola u predjelu uva. Izazvano je virusima i bakterijama.

Češće je u dječijem uzrastu, a mogu ga dobiti i odrasli. Najveći procenat antibiotika u pedijatriji daje se upravo za liječenje upale srednjeg uva. Razgovorom sa pacijentom najčešće dobijamo podatak o prethodnoj infekciji gornjih disajnih puteva.

Razlog je komunikacija srednjeg uha sa gornjim disajnim putevima preko uskog kanala Eustahijeve tube. Bakterije i virusi koji se nađu u nosnoj i sinusnoj šupljini preko Eustahijeve tube prodiru do srednjeg uva i dovode do upale istog.

Alergije, sinusne infekcije, otežana drenaža, prehlade, uvećani krajnici ometaju prohodnost Eustahijeve tube, koja je kod djece inače uža. Pacijenti se žale na bol i osjećaj zapušenosti uva. Tjelesna temperatura može biti povišena.

U početnoj fazi bolest se liječi kapima za nos i ispiranjem nosa radi uklanjanja sekreta.

Ukoliko se razvije gnojno zapaljenje potrebna je antibiotska terapija, terapija za suzbijanje bola i snižavanje povišene tjelesne temperature. Neliječena upala srednjeg uha može izazvati niz ozbiljnih komplikacija.

Bonus video: