Peršun: Pomaže kod mokraćnih infekcija, bogat vitaminom C...

Od peršuna možete skuvati i čaj za pročišćavanje bubrega

4958 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za većinu ljudi peršun ima dekorativnu svrhu, eventualno kao začin za supu. Ali, on je cijenjen i zbog svojih ljekovitih svojstava.

Ovaj zeleniš sadrži dva važna sastojka: miristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršun povećava protok mokraće i pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Grickanje peršuna u danima prije menstrualnog ciklusa otklanja višak tečnosti iz tijela i sprječava predmenstrualno nadimanje.

Pola šoljice svježeg peršuna sadrži 40 miligrama vitamina C i zadovoljava 70 odsto dnevnih potreba. To je više nego što sadrži cijela narandža.

Peršun je dobar izvor folne kiseline koja je organizmu potrebna zbog stvaranja crvenih zrnaca.

Peršunov list je najpoznatiji prirodni osvježivač daha. Iako svježi peršun sadrži najviše ljekovitih svojstava, u sušenom obliku dostupan je svuda.

Pola svežnja svježeg eršina možete dodati i vašoj salati od povrća. Upućeni kažu da običan peršun ima jači ukus nego 'kovrdžavi'.

Od peršuna možete skuvati i čaj za pročišćavanje bubrega. Šaku svježeg peršuna potopite u dvije šoljice uzavrele vode i pričekajte da se ohladi. Čaj procijedite i čuvajte u frižideru, pijte sat prije obroka i jedan sati prije odlaska na spavanje.

Bonus video: