Zbog ovih pet navika nastaju masne naslage na stomaku

Sam po sebi, alkohol nema masnoća, ali njegovom apsorpcijom se usporava metabolizam

21656 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Previše masnoće na području stomaka se smatra opasnim za zdravlje srca, a za mnoge je najgora noćna mora i zbog izgleda.

Čak i mršave osobe su u opasnosti od razvoja bolesti srca ako na području stomaka imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji izazivaju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, kao i promjene načina na koje tijelo koristi šećer i masnoće. O nekoliko razloga zbog kojih masnoće "napadaju" stomak, piše ordinacija.hr.

1. Život pod stresom

Možda vam zvu​či kao laž, ali stres zaista vodi ka debljanju. Sva ta anksioznost može stvoriti viška kortizola, hormona koji podstiče organizam na "skladištenje" masnoće. Pokušajte da uzmete pauzu od nekoliko minuta nakon sat vremena posla, usmjerite se na disanje i opuštanje tijela.

2. Pogrešan izbor namirnica

Smanjite unos ugljenih hidrata kako biste smanjili unos kalorija i šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Iz ishrane potpuno izbacite brzu i masnu hranu, a jedite više povrća, voća i hranu bogatu vlaknima. Prehrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka debljanja.

3. Alkohol

Sam po sebi, alkohol nema masnoća, ali njegovom apsorpcijom se usporava metabolizam, što ga čini velikim neprijateljem osoba koje pokušavaju da paze na svoju liniju. Kako on usporava razgradnju masnoća, one se talože na području stomaka, makar tako kažu naučnici.

4. Manjak aktivnosti

Posljednjih decenija ljudi su sve manje aktivni pa se primjećuje p​o​rast broja gojaznih osoba, koje imaju viškove svuda pa i na području oko stomaka.

Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravni trbušni mišić, tj. onaj koji učestvuje u održavanju uspravnog stava i disanju, kako biste postigli rezultate, trebate poraditi na vašim "core" mišićima, odnosno grupi mišića oko područja trupa i zdjelice. Oni pružaju stabilizaciju i podršku našem tijelu, sastoje se od grupe trbušnih i leđnih mišića, i neophodni su za rotaciju tijela i gotovo sve pokrete trupa.

5. Menopauza

Tokom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Masne naslage oko struka žena koje su ušle u menopauzu su odgovor tijela na pad hormona estrogena. U menopauzi se dogodi da se skladištenje masnih naslaga pomakne s bokova na područje struka.

Bonus video: