"Niko nije 'korona free'; nije u pitanju drugi talas"

"Ako u nekoj državi bude jakog rasta oboljelih, ponovno treba reći stanovnicima da ostanu kod svojih kuća, da ne izlaze vani, ali zatvaranja granica ne smije biti", kazao je prof. dr sc. Andrej Trampuž

26560 pregleda 21 reakcija 7 komentar(a)
prof. dr sc. Andrej Trampuž, Foto: Privatna arhiva
prof. dr sc. Andrej Trampuž, Foto: Privatna arhiva

Raste broj novooboljelih od koronavirusa na području bivše Jugoslavije. Juče, u jednom danu, u Hrvatskoj je bilo 11 novooboljelih, u Sloveniji osam, u BiH 40-ak, kao i u Srbiji... Šta se to događa i je li u pitanju tzv. drugi talas koronavirusa, razgovarali smo sa svjetski poznatim infektologom prof. dr sc. Andrejom Trampužem, Slovencem, koji živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", jednoj od najpoznatijih njemačkih zdravstvenih ustanova, piše Ivica Marković za Slobodnu Dalmaciju.

"Nije u pitanju drugi talas, jer je za drugi talas potreban izuzetno velik porast broja oboljelih. Ako bi se i pojavio drugi talas, u šta sumnjam, to će biti negdje kada budu hladniji mjeseci, u zimu ili jesen, kada ljudi puno više borave u zatvorenim prostorima. No, ja mislim da drugog talasa neće biti, jer sada puno više znamo o koronavirusu i možemo se bolje boriti protiv njega, a i umnogome smo već promijenili način života pa smo puno oprezniji", kazao je dr. Andrej Trampuž.

Ovi novi pokazatelji iz Hrvatske i Slovenije po dr Trampužu najbolje govore koliko je koronavirus opasan.

"Po tome je vidljivo koliko se on brzo širi i koliko brzo treba reagovati da bi se zaustavilo širenje. Mi nećemo živjeti bez ovog virusa, dok se ne pronađe lijek protiv njega, on će stalno biti prisutan. Ovi novi slučajevi pojavljuju se na određenim mikrolokacijama i tada je potrebno što brže reagovati na tim mjestima i zaustaviti širenje, jer ako se to ne napravi, širenje će biti katastrofalno."

"Mi smo u Njemačkoj imali nedavno slučaj 600 oboljelih u jednoj mesnoj industriji. Odmah su u tom dijelu Njemačke zatvorene škole, fabrike i stao je sav život i širenje se suzbilo. Tako su sada napravili i u Pekingu, a tako moraju reagovati i u Sloveniji, Hrvatskoj...

Prebrzo se otvorili

Budući da je Europa otvorila granice kako bi bilo nešto turizma i kako bi oni koji žive od turizma preživjeli, tako se i virus počeo lakše širiti.

"Mislim da su granice prerano otvorene, ali to je politička odluka, jer da to nije napravljeno,tko zna što bi bilo. Unutrašnje evropske granice trebale su ostati zatvorene još tri do četiri sedmice i tada bi epidemiološka situacija u Europi bila kudikamo bolja."

U Europi ima više od 95 posto stanovništva koje nije imuno na koronavirus. Dakle, virus se širi i on cirkuliše među nama. U Njemačkoj je prije dva dana uvedena mobilna aplikacija "corona APP", koju može imati svako ko ima mobilni telefon, a koja pojednostavljuje zaštitu od koronavirusa, odnosno koja alarmiratko bi u našem okruženju mogao biti potencijalno zaražen koronavirusom.

"Odlična stvar, koju, na žalost, još uvijek nema velik dio Evrope. Na taj način je puno lakše kontrolisati koronavirus, jer će vas mobilni telefon upozoriti da se nalazite pokraj osobe koja je potencijalno zaražena. U Njemačkoj ima 88 miliona stanovnika, a do sada je ovu aplikaciju "skinulo" 10 milijuna ljudi, što je malo, jer bi trebalo barem 70 posto stanovništva da ima tu aplikaciju.!

ema novog zatvaranja

Na pitanje boji li se zatvaranja granica ako se nastavi povećavanje broja zaraženih dr Trampuž kaže "ne".

"Novog "lock downa" (zatvaranja granica) neće biti jer bi to bila katastrofa za Evropu. Ako u nekoj državi bude jakog rasta oboljelih, ponovno treba reći stanovnicima da ostanu kod svojih kuća, da ne izlaze vani, ali zatvaranja granica ne smije biti. Kada se prvi put pojavio koronavirus, Evropa i svijet bili su nespremni i nismo znali kako da se ponašamo. Sada se puno bolje možemo boriti protiv opasnog neprijatelja i zato ne smije biti zatvaranja granica.

Pojavila se informacija da je deksametazon odličan u borbi protiv koronavirusa. "Da, ali samo za one pacijente koji se nalaze na intenzivnim njegama i koji su u teškom stanju. Da se radi o odličnoj terapiji potvrdila je i studija iz Velike Britanije. Sada su ga dali i svima u Kini kojima je to bilo potrebno. Što se tiče otkrivanja vakcine protiv koronavirusa, imamo optimiste koji kažu da će doći do kraja ove godine, a imate i pesimiste koji kažu da vakcine neće biti ni cijelu 2021. godinu. U kliničke studije uključeno je sve više ljudi. Posljednji put kada smo razgovarali, u Njemačkoj je bilo uključeno nekoliko desetaka ljudi, a sada je u pitanju nekoliko stotina.

Jedna od onih država koja je javno rekla da je pobijedila koronavirus je i Slovenija, a eto, posljednjih dana pojavljuju se novi zaraženi.

"Tu je Slovenija pogriješila kada je rekla da je ona "korona free" država. Ni jedna zemlja u svijetu nije "korona free" i u svakoj taj virus cirkuliše, samo valja vidjeti koliko ga se i kako drži pod kontrolom. Stoga sve države, a posebnoo one koje su turističke destinacije, moraju biti transparentne kada je u pitanju broj zaraženih jer turista mora znati u kakvo okruženje dolazi da ljetuje" , piše Ivica Marković za Slobodnu Dalmaciju.

Bonus video: