Ne dirajte lice: Nije lako, možda vam ovi trikovi pomognu

Prvi i apsolutno nezaobilazni korak je da postanete svjesni da dodirujete lice

8516 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

”Perite ruke i ne dirajte lice” - već mjesecima bruji sa svih strana jedan od glavnih savjeta za izbjegavanje infekcije virusom korona. I dok smo pravilno pranje ruku većinom uspješno savladali, neki od nas još imaju velikih problema s drugim dijelom rečenice.

Dodirivanje lica mnogima je nesvjesni refleks, a istraživanja pokazuju da prosječni čovjek u periodu od jednog sata lice dotakne 23 puta. Sada je izrazito važno minimizovati takav kontakt zbog opasnosti od zaraze, a oslobađanje od ove nehigijenske navike isplati se i inače, i to zbog sprječavanja pojave akni i upala kože.

Prvi i apsolutno nezaobilazni korak je da postanete svjesni da dodirujete lice. Pokušajte da registrujete u kojim situacijama i iz kojih razloga to najčešće radite. Vrlo je moguće da to radite u trenucima stresa i anksioznosti ili ste pak dodirivanje automatizmom povezali uz neke konkretne radnje, na primjer čitanje ili vožnju.

Nakon toga ste spremni za sljedeći korak- zaposlite ruke. Neka vam u rukama bude loptica, gumica ili neki drugi manji predmet koji će vam uvijek biti pri ruci. Ako su ruke okupirane, vidjećete, prsti će puno rjeđe pohrliti prema licu, prenosi Cosmopolitan.

Još jedan trik koji bi vam mogao biti koristan je da ruke namažete nekim prirodnim sredstvom vrlo intenzivnog mirisa – ulje čajevca je idealno jer, čak i ako ipak dodirnete lice, ima snažna dezinfekciona svojstva. Intenzivan miris smetaće sluznicama očiju i nosa pa ćete izbjegavati bliski kontakt. Uostalom, podsjetiće vas da ruke držite dalje od lica. Bilo bi korisno i da zamolite vaše najbliže da vas opomenu i da im uslugu uzvratite.

Bonus video: