U kakvoj su vezi: Nivo gvožđa u krvi i dužina života

Naučnici su zaključili da previsok nivo gvožđa može biti povezan s rizikom od nekih bolesti i skraćenjem zdravih godina i ranijom smrti

15713 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici imaju nove dokaze da nivo gvožđa u krvi ima uticaja na dužinu života i to tako da je previsok nivo povezan sa rizikom od ranije smrti. Studije koje daju ovakve rezultate uvijek treba gledati s dozom rezerve, ali novo istraživanje obuhvatilo je vrlo široke podatke na više od milion ljudi iz tri javne baze podataka.

Stručnjaci su se usredsredili na tri ključne mjere starenja: životni vijek, godine bez bolesti (koje se nazivaju zdravljem) i postizanje vrlo visoke starosti (dugovječnost).

Kroz analizu je dokazano da postoji 10 ključnih područja genoma povezanih s faktorima dugog života, kao i setovi gena povezani s načinom na koji tijelo metabolizuje gvožđe. Jednostavno rečeno, čini se da je previše gvožđa u krvi povezano s povećanim rizikom od ranije smrti, prenosi 24sata.hr.

"Izuzetno smo uzbuđeni zbog ovih nalaza jer sugerišu da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje zdrave godine života, kao i da bi održavanje optimalnog nivoa gvožđa moglo spriječiti oštećenja povezana sa starenjem", kaže analitičar podataka Paul Timmers sa Univerziteta u Edinburgu.

"Naša otkrića o metabolizmu gvožđa mogla bi objasniti i zašto je vrlo visok nivo crvenog mesa bogatog gvožđem u ishrani povezan sa stanjima koja se povezuju sa starenjem, poput srčanih bolesti. Iako korelacija ne znači nužno da je riječ o uzročno-posljedičnoj vezi, istraživači su koristili statističku tehniku ​​nazvanu Mendeljeva randomizacija, kako bi umanjili pristranost i pokušali da pronađu uzročnost u podacima.

Smatra se da genetika ima oko 10 posto uticaja na životni vijek i zdravlje, a to može otežati odabir gena na koje utiču i ostali faktori, poput pušenja ili alkoholizma. Imajući to u vidu, jedna od prednosti nove studije su njena veličina i opseg, kažu.

Pet genetskih markera koje su istraživači otkrili prethodno nije istaknuto kao značajno na nivou genoma. Neki su, uključujući APOE i FOXO3, u prošlosti izdvojeni kao važni za proces starenja i ljudsko zdravlje.

Iz povezanosti bolesti vezanih uz godine i dobro poznatih lokusa starenja APOE i FOXO3, jasno je da u određenoj mjeri hvatamo informacije o procesu starenja kod čovjeka, pišu istraživači u nedavno objavljenom radu.

"Dok smo još u ranim fazama za istraživanje povezanosti s metabolizmom gvožđa, mogli smo vidjeti razvoj ljekova koji su dizajnirani za snižavanje nivoa gvožđa u krvi, što bi nam moglo dodati dodatne godine u životu.

Osim genetike, gvožđe u krvi uglavnom je kontrolisano ishranom i već je povezano s brojnim bolestima vezanim uz godine, uključujući Parkinsonovu bolest i bolesti jetre. Takođe, utiče na sposobnost našeg tijela da se bori s infekcijom kako postajemo stariji, pišu istraživači.

Ovoj posljednjoj studiji možemo dodati sve više dokaza da 'preopterećenje gvožđem' može uticati na to koliko dugo ćemo vjerojatno živjeti, kao i na to koliko ćemo zdravi vjerojatno biti u našim kasnijim godinama, prenosi Science Alert.

"Naš krajnji cilj je da otkrijemo kako je starenje regulisano i da pronađemo načine za poboljšanje zdravlja tokom starenja", kaže Joris Deelen koja proučava biologiju starenja na Institutu Max Planck u Njemačkoj.

Bonus video: