Kako bezglutenska ishrana pomaže u eliminaciji celijakije?

Celijakija je nasljedna bolest imunog sistema u kojoj gluten uzrokuje oštećenje sluznice tankog crijeva u genetski predodređenih osoba. Tanko crijevo je mjesto gdje se odvija apsorpcija velikog broja nutrijenata, zato neliječena celijakija može uzrokovati njihov nedostatak

15079 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Najupečitljivi simptomi su probavne smetnje – gasovi, dijareja, proliv, nadutost, mučnina sa povraćanjem, bolovi u stomaku, krvarenje, zatvor (najčešći kod djece oboljele od celijakije) ali i opšti simptomi umor, malaksalost, nizak krvni pritisak, iscrpljenost..

Jedina sigurna terapija ove bolesti je striktna bezglutenska prehrana. Gluten je protein prisutan u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam i zob. Stoga oboljeli iz svoje prehrane u potpunosti moraju eliminisati ove žitarice i strogo voditi računa o sadržaju namirnica koje konzumiraju, jer im i najmanja količina glutena može naškoditi.

Najsigurniji izbor je Strath plazmolizirani biljni kvasac u obliku tablet, na kom je naznačen simbol prekrižanog klasa koji je svojevrsno „zeleno svjetlo“ za one koji se striktno pridržavaju bezglutenske ishrane

Strath je potpuno prirodan proizvod na bazi kvasca i raznovrsnog ljekovitog bilja. U specifičnom postupku proizvodnje plazmoliziranog biljnog kvasca, stanicama kvasca se dodaje više od 50 odabranih ekstrakata ljekovitih biljnih vrsta. Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj formuli, Strath pokazuje brojne blagotvorne učinke na održavanje zdravlja cijelog organizma.

foto: IStockphoto

Ovaj dodatak prehrani baziran na biljnom kvascu bogat je izvor vitamina B kompleksa, a sadrži i brojne minerale i esencijalne mikroelemente koji su važni nutrijenti za oboljele od celijakije. Anemija je jedna od vrlo čestih „tihih“ simptoma celijakije, a studije pokazuju da Strath plazmolizirani biljni kvasac može pomoći u održavanju nivoa željeza u krvi.

Za više informacija o Bio-Starh AG proizvodima možete dobiti od predstavnika kompanije Altmed, pozivom na broj: 068052888, na instagram strani: strath_orginal ili slanjem mail-a na adresu: info@altmed.me.