Koja su radna mjesta najrizičnija za zarazu koronavirusom?

Čak 95 posto prijava grupa oboljelih dolaze iz zatvorenog prostora, što samo po sebi predstavlja problem jer se više od 80 odsto poslova obavlja u zatvorenom

8383 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena koronavirusom, u raznim radnim okruženjima kako bi podstakao države da obrate pažnju na određene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Po podacima iz analize, najveći rizik za zarazu novim koronavirusom imaju zaposleni u domovima za starije i nemoćne, a potom medicinski radnici u bolnicama, prenosi Večernji list. Ipak, iako ljekari i medicinske sestre obolijevaju nešto manje od ljudi koji rade u staračkim domovima, njihova smrtnost je veća.

Sa druge strane, prodavnice su se pokazale kao prilično sigurna radna okruženja.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena, u raznim radnim okruženjima kako bi podstakao države da obrate posebnu pažnju na određene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Analiza je obuhvatila period od marta do jula, a iako su podaci zatraženi od 30 država EU, Euvopskog ekonomskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, svoje brojke – često nepotpune ili bez potrebne diferencijacije – dostavilo je samo 17 država.

Ukupno je prijavljeno 1377 klastera u radnom okruženju, najviše u zdravstvu i socijalnoj zaštitii. Ali, nije riječ o kompaktnoj cjelini: najviše su na udaru zaposleni u domovima za starije (591 klaster) i oni u bolnicama, dok su najsigurniji zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s minimalnom pojavom bolesti.

Na drugom mjestu radnih okruženja po broju oboljelih su pogoni za preradu i pakovanje hrane, kao što su klaonice, poljoprivredni poslovi, poput branja voća i fabrike. Širenju zaraze pogoduje mali razmak među radnicima ili zajednički smještaj sezonaca. U kancelarijskim prostorima zabilježeno je 65 klastera.

Na donjem dijelu ljestvice su prodavnice i obrazovne ustanove sa 22 klastera, dok su barovi i restorani zabilježili samo pet pojava grupisanja zaraženih. Međutim, treba napomenuti da je tokom proljećnjih mjeseci rad i obrazovnog i ugostiteljskog sektora bio ograničen.

Čak 95 posto prijava grupa oboljelih dolaze iz zatvorenog prostora, što samo po sebi predstavlja problem jer se više od 80 odsto poslova obavlja u zatvorenom.

Velika incidencija bolesti primijećena je u slabo plaćenim zanimanjima, a posebno je opasno za širenje zaraze to što mnogi zbog straha od gubitka posla nastavljaju da idu na posao sa simptomima, piše Večernji list.

Bonus video: