U VELIKOM BROJU SLUČAJEVA

Kako razlikovati COVID-19 od gripa: Važan je redosled simptoma

Autori studije su dodali da su rezultati istraživanja važni za prepoznavanje stanja pacijenta u trenucima kada u medicinskim ustanovama bude vladala velika gužva

12109 pregleda 93 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Simptomi bolesti COVID-19, kojI uključuju temperaturu i kašalj jako su slični nekim drugim bolestima, a jedna od njih je svakako grip.

Kako je sezona gripa sve bliže, kako što lakše razlikovati o kojoj bolesti je riječ? Nova studija je malo olakšala ovu situaciju i novi podaci bi ljudima mogli pomoći da lakše razlikuju simptome.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su uspjeli da prepoznaju kojim redoslijedom se simptomi javljaju. Ove bi informacije mogle pomoći i da osoba koja prepozna simptome što prije ode u samoizolaciju, što će svakako ublažiti posljedice.

“Redoslijed javljanja simptoma je posebno važno znati kada imamo preklapanje bolesti, poput gripa i COVID-19, čiji su simptomi jako slični“, izjavio je Peter Kuhn, ljekar i profesor na pomenutom Univerzitetu. “Ljekari tako mogu i utvrditi koje korake preduzimati kako bi se što bolje brinuli o pacijentu i prevenirali ozbiljne posljedice“.

Naučnici su koristili poznate podatke

Kako bi predvidjeli redosljed javljanja simptoma bolesti, analizirali su podatke koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija od 55 000 zaraženih osoba u Kini. Kako bi se uporedili simptomi ove bolesti i gripa, naučnici su analizirali i podatke 2000 pozitivnih slučajeva u Americi i Evropi.

Kojim redosljedom se simptomi javljaju?

Prema podacima iz studije, ovo je redosljed javljanja simptoma bolesti COVID-19:

1. Temperatura 2. Kašalj i bol u mišićima 3. Mučnina i povraćanje 4. Proliv

“Istraživanja otkrivaju da pacijenti s gripom češće prvo pate od kašlja pa tek onda od temperature“, pojašnjava dr. Robert Glatter.

U stvarnosti nije sve tako jednostavno jer se grip može javiti uz cijelu lepezu simptoma, od bola u leđima do kašlja. Glatter kaže da bi rezultati studije mogli biti korisni kada je u pitanju procjena većeg broja pacijenta koji u bolnicu dođu sa simptomima. Prema rezultatima studije, grip će se često javiti uz pojavu kašlja, dok je prvi simptom COVID-19 bolesti temperatura.

Autori studije su dodali da su rezultati istraživanja važni za prepoznavanje stanja pacijenta u trenucima kada u medicinskim ustanovama bude vladala velika gužva.

Naravno, ovi rezultati istraživanja nikako nijesu pravilo koje važi u svim slučajevima. Glatter je podijelio i svoja iskustva u liječenju pacijenta u New Yorku: „U suštini, dok je temperatura često prvi simptom zaraze koronavirusom, ono što vidim kod svojih pacijenta je često lepeza simptoma. Kod nekih se tako javlja gubitak ukusa, ali i promijene na prstima kao posljedica infekcije, a sve to bez javljanja temperature, kašlja ili drugih respiratornih simptoma“. Tako je imao i jednog pacijenta koji se javio sa simptomima glavobolje i vrtoglavice, što se može podudarati i sa simptomima moždanog udara. „Takođe sam primio pacijente koji su se žalili samo na bol u grudima, bez ostalih respiratornih simptoma“, prenosi Večernji list.

Prema njegovim riječima, važno je da ljekari budu svjesni svih simptoma koji se mogu javiti i da oni ne moraju pratiti nikakav „raspored“.

Važno je razumjeti i kako se simptomi razvijaju

“Važno je da bi se moglo što prije spriječiti širenje zaraze i znati kako se simptomi razvijaju - izolovati i pratiti svaki slučaj je od izuzetne važnosti jer se ovaj virus, za razliku od virusa običnog gripa širi i do tri puta brže…“, smatra Glatter i zaključuje da simptomi poput gubitka mirisa i ukusa kao i upalne promjene na koži mogu biti važni simptomi koji će otkriti da se radi o bolesti COVID-19, a ne o sezonskom gripu.