Gdje čuvate ljekove? Evo gdje im nije mjesto

Pakovanje svakog lijeka sadrži uputstvo na kojem, pored ostalog, piše kako lijek treba čuvati. Neka vam ne bude teško da pročitate

4773 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje ljekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, pa mnogi misle da je kupatilo za to logičan izbor. Međutim, farmaceuti kažu da je to vjerovatno najgore mjesto za kućnu apoteku.

Ljekovi su tamo izloženi velikoj vlažnosti, što će vjerovatno uticati na to da izgube svoju djelotvornost, kažu iz udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi čak i ako ne otvorite pakovanje. Umjesto toga, većina ljekova voli hladna i suva mjesta, između 15 i 25 stepeni. Ne treba da ih izlažete visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti. Pakovanje svakog lijeka sadrži uputstvo na kojem, pored ostalog, piše kako lijek treba čuvati. Neka vam ne bude teško da pročitate.

U frižider idu ljekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti ljekar.Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu ljekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je da premjestite u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora toplote, svjetlosti i vlage. Ako lijek nije adekvatno čuvan, može da dođe do otapanja, raspadanja sastojaka i smanjenja djelotvornosti. Može da dođe i do promjene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, trajnosti, mirisa i ukusa. Antibiotike tokom ljeta treba čuvati u frižideru jer bi, na primjer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni C. Stručnjaci upozoravaju da se ljekovi ipak ne smieju čuvati na temperaturama nižim od nule jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova djelotvornost. Ako je u pitanju krema, sumnjiva je ako ima grudvice. Gubitak boje i čudan miris smatraju se znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu. Ako lijek izgleda drugačije nego što je uobičajeno, ne koristite ga.

Bonus video: