VEOMA JE VAŽNO

Koliko je stara vaša četkica za zube? Kako odabrati pravu?

Prosječna četkica za zube može da sadrži više od 10 miliona bakterija, uključujući i ešerihiju koli

3779 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pranje zuba je aktivnost zbog koje su nam usta čistija i svježija, a zubi zdravi. Ali, da li ste razmišljali o tome koliko mikroba se krije na vašoj četkici za zube? Prema istraživanju jednog engleskog univerziteta, prosječna četkica za zube može da sadrži više od 10 miliona bakterija, uključujući i ešerihiju koli.

Ukoliko imate običaj da četkicu za zube držite na labavou koji se nalazi blizu wc šolje, stvari postaju još gore.

Stručnjaci savjetuju da, nakon svakog pranja zuba, dobro operete četkicu ispod mlada vode da biste uklonili bakterije koje ste iz usta prenijeli na četkicu, kao i ostatak zubne paste. U slučaju da ste bili bolesni, bilo bi dobro da, nakon toga, kupite novu četkicu za zube da biste smanjili rizik od ponovnog razbolijevanja.

Nemojte da čekate da vaša četkica postane stara i izlizana da biste je zamijenili. Istrošena četkica neće dobro uklanjati bakterije i ostatke hrane sa vaših zuba, tako da bi četkicu trebalo da mijenjate na svaka tri mjeseca ili ranije ako izgubi formu.

Kada kupujete četkicu za zube – kako to radite? Imate li omiljenu marku koje se držite, ili ste uvijek u potrazi za akcijama i kupujete četkicu koja je najpovoljnija? Ili birate u skladu sa estetikom pa je boja drške ključni faktor pri odabiru? Sve ove strategije će vam donijeti četkicu za zube, ali ni jedna od njih vam neće pomoći da odaberete onu pravu za vas. Ovako bi trebalo birati:

Birajte meke čekinje

Možda vam se čini da će tvrde i grube čekinje da očiste vaše zube bolje, ali činjenica je da to može samo da doprinese oštećenju gleđi i povredi desni. Jak pritisak i agresivno četkanje takođe ne pomažu – sve ovo samo vodi do osjetljivih zuba i desni. Zato je četkica sa mekim, zaobljenim čekinjama pravi izbor, uz nježno ali temeljno četkanje ona će na pravi način da očisti površinu zuba i prostor između, bez iritacija i povreda.

Oblik četkice je važan

Uvijek uzmite u obzir oblik glave četkice za zube. Neki oblici će prosto više odgovarati vašoj usnoj duplji. Čekinje moraju bez problema da dosežu do svih zuba, posebno kutnjaka, a sa većim i širim četkicama to može biti problem. Perite zube i čistite ih koncem ispred ogledala da biste bili sigurni da ste svaki zub dosegli kako treba – ako to nije slučaj – vrijeme je da nabavite četkicu koja to može.

Ne kupujte najjeftinije četkice

Možda vam se čini kao sjajna ponuda da kupite 5 četkica nepoznatog brenda za male pare, ali uzmite u obzir rizike. Takvi proizvodi mogu doći od proizvođača koji ne mari za bezbjednost ili efikasnost, četkice mogu biti napravljene od nebezbjednih ili nekvalitetnih materijala, a budući da treba da takvu četkicu stavite u usta bar dva puta dnevno, mnogo je bolje da je ostavite na polici i okrenete se provjerenim proizvođačima.

Adekvatna veličina četkice za najmlađe

Uvijek kupujte četkice za vašu djecu koje su u skladu sa njihovim uzrastom. Od najmanjih varijanti za bebe do malih četkica za djecu koja korespondiraju sa veličinom njihove usne duplje. I pustite dijete da samo odabere dizajn četkice koji mu se dopada, da bi radije pralo zube.

Ne oklijevajte da koristite električne četkice

Možda jeste okorjeli korisnik klasičnih četkica za zube, ali ako ne četkate temeljno ili dovoljno dugo koliko bi trebalo, da li zbog navike ili zbog neke povrede ili artritisa, razmislite o prelasku na električnu četkicu.

Obje varijante mogu jednako efikasno da očiste vaše zube, pitanje je samo komfora i funkcionalnosti, jer su električne lakše za upotrebu. Čak i djeca koja su stvorila otpor prema pranju zuba mogu se zainteresovati za ovu radnju zahvaljujući zabavnijoj, električnoj četkici.

I ne zaboravite osnove

I na kraju dana, najbolja je ona četkica koju ćete zapravo koristiti redovno. To znači da drška mora udobno da leži u ruci, da veličina glave četkice mora da bude adekvatna i da čekinje dosežu do svih površina

Preporučujemo za Vas