UVOD U 'ZIMSKU DEPRESIJU'

Kraći dan: Koje muke donosi i kako ih ublažiti

Radi kraćeg dana smo bezvoljni, a apetit jača: Jedite više jaja, mliječnih proizvoda i gljiva

3118 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pretpostavlja se da je povećanje stope depresije posljedica naglog ubrzanja sumraka zbog povratka na zimsko vrijeme, kao i uopštenog skraćivanja dana u ovo doba godine

Gubitak jednog sata popodnevnog svjetla izaziva ili produbljuje depresiju ranjivim pojedincima. Ko od ranije “vuče” depresiju mogao bi da iskusi pogoršanje tegoba. Početkom novembra ujedno počinje da hara sezonski poremećaj raspoloženja, u narodu poznat kao zimska depresija.

Nagađa se da je povećanje stope depresije posljedica naglog ubrzanja sumraka zbog povratka na zimsko vrijeme, kao i uopštenog skraćivanja dana u ovo doba godine. Zbog kraćeg dana, tj. manje dnevnog svjetla, neki bi mogli osjetiti simptome kao što su manjak energije, bezvoljnost, jači apetit, poremećaj spavanja, pojačana želja za slatkim i smanjena polna aktivnost.

S obzirom na to da je sunca manje, potrebno je uravnotežiti isehranu. U hranu treba uvrstiti namirnice bogate vitaminom D, kao što su riba, goveđa jetra, žumanca, sir i mlječni proizvodi, neke vrste pečuraka i kvasac.

S druge strane, zimsko računanje vremena ima i neke povoljne učinke. Prema nekim naučnicima, utvrđen je smanjen broj saobraćajnih nesreća i niža stopa srčanih udara. Očito, duže spavanje popravlja koncentraciju i štiti srce.

Porodice se u zimskom periodu više druže i razgovaraju, što rezultira boljim odnosima i kvalitetnijim provođenjem zajedničkog vremena. Vjerovatno je to zato što se manje vremena provodi vani zbog nižih temperatura i ranijeg padanja mraka. Organizmu lakše pada prelazak na zimsko nego na ljetnje vrijeme jer je manji napor spavati duže nego kraće.

Preporučujemo za Vas