RIJEŠITE DILEMU

Je li začepljen nos simptom COVID-a? Evo šta kažu stručnjaci

Ako vas baš ovaj problem muči posljednje vrijeme, saznajte morate li zbog toga biti zabrinuti

14690 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kad prođu topli dani, svi znamo što vjerovatno slijedi – začepljen nos. Ove godine, ta svima poznata pojava, možda može biti i razlog za zabrinutost, obzirom na pandemiju zbog bolesti COVID-19.

Činjenica je da su curenje iz nosa i začepljen nos navedeni kao simptomi koronavirusa, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali po riječima dr. Nehe Vyas sa klinike Klivlend u Ohaju, ne smatra se najčešćim simptomom. Pa koliko bismo trebali da budemo zabrinuti ako nam nos curi, ako je začepljen i ako kijamo?

Za sad nema podataka koliko zaraženih osoba ima i ovaj simptom, ali Svjetska zdravstvena organizacija kaže da postoje. Na samom početku pandemije, objavili su rezultate prema kojima je 4.8 pacijenata u Kini prijavilo i ovaj simptom. Brojka je puno manja od simptoma poput temperature (87.9%), suvog kašlja (67.7%), i umora (38.1%).

Poput mnogih simptoma koronavirusa, začepljen nos nije specifičan simptom, što znači da se može povezati s brojnim bolestima. To je posebno važno znati u vrijeme kada nam prijete grip i alergije, ali i obična prehlada, prenosi ordinacija.hr.

Dr. Vyas objašnjava da ako joj pacijent dođe sa začepljenim nosem prvo provjeri ima li pacijent i druge simptome COVID-a, uz opšte zdravstveno stanje. “Važno je ne donositi zaključke bez provjere pa će tako svaki ljekar pitati postoje li i simptomi alergije i imate li istih problema svake godine kad nastupi jesen“, dodaje.

Uz to, i vaše životne navike igraju veliku ulogu. Ako ignorišete uputstva o distanciranju, ne nosite masku ili ne perete ruke, tekst za koronavirus bi morao biti idući korak, zaključila je dr. Vyas. Ipak, ako ste od onih koji slijede preporuke, vaš izabrani ljekar vjerovatno neće odmah savjetovati testiranje na koronavirus.