ŠIROKO RASPROSTRANJEN LIJEK

Aspirin će se testirati i kao moguć lijek protiv covida-19

"Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao da bude koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan"

7867 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testiraće se kao mogući lijek protiv covida-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

Kod pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može da smanji rizik od krvnih ugrušaka, objavio je Recoverytrial.

"Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao da bude koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan", kaže jedan od vođa istraživanja Piter Horbi.

Najmanje 2.000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi da prima dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata uporediće se sa podacima najmanje 2.000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za covid-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin i koktel antitijela kompanije Regeneron koji je korišćen u liječenju simptoma covida-19 kakve je imao predsjednik SAD Donald Tramp.

Preporučujemo za Vas