Riješite se akni: Namirnica dobra za imunitet, ali i za kožu

Ako se nanese na kožu bijeli luk može spriječiti upalu akni, ako se jede može biti lijek protiv njih koji djeluje iznutra prema površini

12791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

Osim što će zbog njega svako jelo biti ukusnije, bijeli luk može učiniti da vaša koža izgleda fenomenalno. Jeste li znali da se bijeli luk koristi stotinama godina kao pomoć kod rješavanja problema s kožom? Bijeli luk je antioksidans i ima antibakterijska svojstva koja mogu ubiti bakterije koje izazivaju akne.

Ova dobro poznata biljka je sposobna da uništi viruse i bakterije, kao i gljivice koje se mogu poigrati sa zdravljem ali i ljepotom kože.

Kako su akne uobičajen kožni problem, kod djece ali i odraslih, postoji više vrsta preparata za njihovo tretiranje. Tužna je istina da većina njih ne djeluje kako bismo htjeli. Osim što nemaju efekta i nijesu tako jeftini, neki će od njih prouzrokovati i veću štetu. Zato je ponekad najbolje isprobati prirodna rješenja.

Nekoliko je razloga zašto je dobro koristiti bijeli luk za zdravu kožu:

Ima antiseptička svojstva

Može djelovati prevenitvno kako ne bi došlo do infekcije začepljenih pora kao i tretirati već postojeće probleme i akne.

Ima protivupalna svojstva

Ako se nanese na kožu može spriječiti upalu akni, ako se jede može biti lijek protiv njih koji djeluje iznutra prema površini.

Prepun je antioksidanata

Svi znamo da je riječ o jakim borcima protiv slobodnih radikala, štete koju nanose koži.

Podstiče dobru cirkulaciju

Kako god da ga koristite, biljka omogućava da do kože dođu važni nutrijenti i kiseonikik koji je potreban za liječenje i oporavak kože.

Dobar je izvor cinka

Stručnjaci se slažu da je cink dobar za regulaciju proizvodnje sebuma, a kako ga bijeli luk sadrži možete njime kontrolisati koliko će vam se mastiti koža.

Pomaže kontroli insulina

Osim dijabetesa, proizvodnja insulina u organizmu može djelovati i na nastanak akni.

Jača imunološki sistem

Kako sadrži i sumpor, organizmu bijeli luk pruža dodatnu snagu kako bi se borio protiv virusa i problema koje uzrokuju, a jedan od njih su i akne.

Sve su ovo dovoljni razlozi zbog kojih biste trebali koristiti bijeli luk za tretiranje akni, a kako je biljka jeftina i svima lako dostupna i koriste je i poznate dame širom svijeta u iste svrhe, vrijedi isprobati njegovu snagu, piše Ordinacija.hr.

Evo kako koristiti bijeli luk u borbi protiv akni

Zgnječite malo bijelog luka i stavite na lice – na mjesto gdje se nalaze akne. Sokovi iz bijelog luka će tako odmah krenuti u akciju, uništiti mikrobe, umanjiti upalu i zaštititi kožu od novih problema. Čim osjetite peckanje, maknite bijeli luk i isperite lice toplom vodom. Nanesite svoju omiljenu kremu kako bi se spriječilo isušivanje i začepljenje pora.

Sitno nasjeckajte 4 čena bijelog luka. Pomiješajte sa kašikom jogurta, namažite na lice i ostavite tako nekoliko minuta; zatim isperite toplom vodom.

Bonus video: