Loš zadah: Evo na koje zdravstvene probleme može ukazati

Helikobakter pilori je bakterija koja se povezuje s razvojem raka želuca i čira na želucu. Često prouzrokuje neprijatan zadah

8423 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko je važna higijena usne šupljine već svi znamo, kao i to da loša higijena može voditi ka oštećenju, pa i gubitku zuba. Međutim, loš zadah može postojati i uprkos higijeni usne duplje i ponekad ukazuje na postojanje zdravstvenih problema.

Hrkanje

Usta se mogu osušiti ako u snu hrčete i tako postaju savršen dom za bakterije koje prouzrokuju "jutarnji zadah". Ako imate problema s hrkanjem, pokušajte da ne spavate na leđima, a lošeg zadaha se možete riješiti ako dobro očistite zube prije spavanja zbog ostatka hrane među njima.

Bolesti desni

Ako vam dah ima miris metala, možda vam se na desnima nakupljanju bakterije, što može voditi do upala i infekcija. Stomatolog bi mogao otkriti i paradentozu - kojoj ste podložniji ako pušite i ne čistite zube koncem. Takođe je dobro znati da bolesti desni mogu biti i nasljedne.

Želudačna kisjelina

Svi znamo kako je grozan osjećaj leći u krevet dok te mući želudačna kiselina... Osim što je neprijatna pojava, ona može izazvati neugodan zadah jer se u kisjelinama uz jednjak vračaju i komadići hrane što može kao ishod imati neugodan zadah.

Dijabetes

Ako patite od ovog stanja, dah vam možda ima miris voća što može biti signal da tijelo koristi masnoće kao "gorivo" umjesto šećera. To može značiti da vam nedostaje insulin pa treba da posjetite ljekara.

Helikobakter pilori

Ova bakterija se povezuje s razvojem raka želuca i čireva. Često prouzrokuje neugodan zadah, što se može riješiti ako se bakterije "ubiju" antibioticima.

Infekcije disajnih puteva

Prehlade, kašalj i upala sinusa uz pomoć sluzi koju stvaraju šalju bakterije kroz nos i u usnu šupljinu što može iazavati loš zadah koji obično nestaje zajedno s prehladom.

Ljekovi

Konzumacija određenih ljekova može prouzrokovati sušenje usta što će izazvati zadah, dok drugi ljekovi, poput nitrata za bolesti srca, hmoterapije za karcinome ili oni za spavanje mogu otpuštati hemikalije koje prookuju neugodan zadah. Isto se može dogoditi ako uzimate previše vitamina.

Dehidracija

Važnost hidratacije se ne može dovoljno naglasiti, a neprijatan zadah je možda najblaža posljedica. Bez dovoljno tečnosti usta će se sušiti i naš dah nikako neće biti svjež.

Infekcija

Ranice ili povrede unutar usne duplje se mogu inficirati bakterijama. Moguće je da se radi o slučajnoj povredi koja će kratko trajati, ali ako ste imali zahvat kod ljekara, poput vađenja zuba, a da nijeste pratili uputstva o tome kako održavati higijenu, stanje možda neće proći samo od sebe nego zahtjeva stručni pregled.

Bonus video: