SVEGA PO MALO

Višak tečnosti: Sa kojim namirnicama treba biti oprezan

Kupus, brokule, kelj, grašak i karfiol sadrže šećere koji se teško vare i zadržavaju tečnost. Dakle, i ove namirnice treba umjereno konzumirati

6041 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tečnost je neophodno unositi u organizam, potrebna nam je za normalno svakodnevno funkconisanje. Međutim, postoje namirnice koje pospješuju zadržavanje tečnosti u organizmu. Njih treba izbjegavati ili kontrolisano konzumirati.

Svega po malo, to je univerzalna formula koja nikako ne može da vam škodi. Kad jedete bilo koju namirnicu ili svoje omiljeno jelo, neopodno je da znate koliko tečnosti sadrži i kako će to uticati na vaš organizam.

Koliko god so poboljšava ukus hrane, toliko može štetno da djeluje na organizam. Prekomjerno slana jela nikako nijesu poželjna jer so zadržava tečnost u organizmu. Otud se javlja problem s bubrezima, otok ispod očiju, nadutost i loše varenje.

Jedite dosta mliječnih proizvoda, to je tvrdnja koja ima opravdanje samo ako nemate gasove nakon pojedene porcije kajmaka, kriške sira ili porcije jogurta. Ako spadate u ovu kategoriju ljudi, vi umjereno treba da konzumirate mliječne proizvode jer vaš organizam nema enzime koji bi ih svarili, tačnije, laktoza (mliječni šećer) vam predstavlja problem. Upravo zato mliječni proizvodi treba umjereno da se nađu na vašem stolu.

Ako Englezi dan završavaju jabukom to znači da će imati zdravo srce, kaže jedno istraživanje. Međutim, i jabuke mogu da budu problem. Nutricionisti savjetuju jednu do dvije dnevno jer i jabuke utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu, piše Ljepota i zdravlje.

Kupus, brokule, kelj, grašak i karfiol sadrže šećere koji se teško vare i zadržavaju tečnost. Dakle, i ove namirnice treba umjereno konzumirati.

Pasulj u svom sastavu ima 21 aminokiselinu a za dnevno normalno fukcionisanje organizma potrebno je 24. To je dovoljan razlog da pasulj jednom sedmično uvrstite u svoj jelovnik. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone (ona je laksativ) jer se tom prilikom uništavaju velike količine vitamina B grupe, koje pasulj sadrži. Treba da znate i to da pasulj sadrži šećer koji se teško vari pa se zato ne preporučuje česta upotreba.

Preporučujemo za Vas