Kad procuri krv iz nosa: Pomoć u tri koraka

Ako krvarenje ne prestane za 20 minuta potrebna je profesionalna pomoć

9522 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krvarenje iz nosa se jednako često događa djeci i odraslima, a često će sam pogled na krv izazvati paniku iako svi znamo da taj simptom i nije tako opasan.

U nosu se nalaze sitni krvni sudovi koji su osjetljivi i mogu pucati iz mnogo razloga, poput promjene temperature, iritacija prouzrokovanih alergijama, suvog vazduha, stalnog brisanja nosa, a jedan od uzroka može biti i povišen krvni pritisak. Najgori scenario može biti da je učestalo krvarenje iz nosa prouzrokovano tumorima.

Šta uraditi kada vam curi krv iz nosa

Da biste pomogli sebi ili nekom drugom pratite ova tri koraka.

Prvi korak:

Ostanite smireni jer panika ili vikanje neće nikome pomoći, posebno ako su oko vas djeca jer je poznato da ona vole da slijede reakcije odraslih u svojoj okolini, pa ako vide vas da paničite, jednaku reakciju možete očekivati i od njih.

Sjednite na stolicu i blago spustite glavu naprijed. Tako ćete spriječiti gutanje krvi. Dišite na usta. Ako ga ima, energično izduvajte sadržaj ugruška krvi iz nosa.

Ako se krvarenje iz nosa upravo događa nekome u vašoj blizini, recite mu šta treba da uradi.

Drugi korak:

Kada ste sjeli kako smo objasnili, vi ili osoba kojoj krvari nos, potrebno je da lagano pritsnete nozdrve prstima i tako držite oko dva minuta. Polako maknite prste, a ako krv iz nosa i dalje teče, ponovite postupak.

Treći korak:

Na nekoliko minuta provjeravajte je li i dalje curi krv iz nosa.

Ako krvari i nakon što ste uradili sve što se savjetuje u drugom koraku, stavite hladni oblog na gornji dio nosa, ne na nozdrve. To bi trebalo da spriječi daljnje krvarenje.

Šta morate zapamtiti

Osobu kojoj curi krv iz nosa nemojte stavljati u ležeći položaj jer tako može gutati krv. Kako je već rečeno, najbolje je sjesti na stolicu i nagnuti glavu.

Treba disati kroz usta a ne nos, a nakon što krvarenje prestane, neko vrijeme nije pametno izduvavati nos u maramicu jer to može izazvati ponovno krvarenje, piše ordinacija.hr.

Ako krvarenje ne staje, posjetite lljekara. Ako krvarenje ne prestane za 20 minuta, ili ako ste se udarili u nos ili ga slomili, potrebna je profesionalna pomoć.

Bonus video: