OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA

Dan počinjete kafom i cigarom? Evo šta to znači za vaš organizam

Ako vam kava i cigareta na prazan želudac ujutro još ne smetaju, bilo bi dobro imati na umu da vremenom mogu dovesti do povećanog nivoa kisjelina u želucu

9471 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Ako ste navikli da ujutro krenete u svakodnevne obaveze bez doručka, samo uz kafu i cigaretu, to kod ljudi s inače osjetljivim želucem može imati štetne posljedice. Kafa može da podstakne proizvodnju više kiseline u želucu, što može dovesti do učestalih žgaravica, ili refluksa; međutim, ne smeta svim ljudima jednako i ne postoji jedinstvena preporuka oko toga je li štetno započeti dan bez ranojutarnjeg obroka" - kaže dr. Milan Marković, gastroenterolog iz Splita.

Štaviše, dodaje, jutarnja kafa može da ima i pozitivne efekte, jer nas osvježava, a djeluje i kao diuretik, pa podstiče jutarnje izbacivanje otrova. Pritom svako sam mora da procijeni kako se osjeća nakon kafe natašte, te ako osjeti neke simptome da jednostavno prekine s tom navikom i osmisli barem neki lagani obrok koji može da pojede prije šoljice omiljenog napitka. Dobar izbor su tost s malo maslaca i marmelade, ili zobena kaša s malo cimeta, piše 24sata.hr.

"Oko cigarete nema spora: Ona je štetna u bilo koje vrijeme, i prije i poslije obroka, i svakome bih preporučio da prestane da puši. Ali ta šteta se prije svega odnosi na stanje krvnih sudova i respiratornog sustava, manje je povezano s gastroenterološkim problemima. Kafa bez doručka, za razliku od cigareta, nekim ljudima može da smeta, odnosno može se dogoditi da se nakon godina takve prakse jave određeni simptomi, dok kod drugih neće biti reakcija", kaže dr Marković.

S druge strane, dodaje, taj jutarnji ritual za mnoge ljude ima i emocionalni efekt.

"Tih pet minuta na početku dana mnogima pomažu da se psihički pripreme za radne i porodične obaveze, kao ritual koji pomaže da se lakše nosimo s onim što nas čeka tako da je teško samo zabraniti tu naviku onima koji su na nju navikli", kaže dr Marković. Dodaje da bi njegova preporuka zato bila: Vodite računa o reakcijama organizma i ako primijetite da vam smeta, mijenjajte navike.

Ukratko: Ako vam kava i cigareta na prazan želudac ujutro još ne smetaju, bilo bi dobro imati na umu da vremenom mogu dovesti do povećanog nivoa kisjelina u želucu, što može dovesti do oštećenja sluznice želuca i žgaravice. Da biste to prevenirali, dobro je uvesti barem manji jutarnji obrok prije kafe, a obavezno ga treba uvesti ako primijetite simptome.

"Takođe, jako je važno da se uskladite s potrebama i navikama organizma. Dakle, ako je neko navikao da pojede nešto ujutro, pa tek onda popije kafu, ne bi trebao da mijenja tu naviku čak ni onda kad se čini da nema vremena za doručak, jer se u takvim situacijama reakcija može razviti brzo", savjetuje gastroenterolog.