Ostala vam je voda u ušima? Izbacite je ovako

Voda koja je ostala u uvu zapravo se nalazi sa spoljašnje strane bubne opne, tako što se pomiješala s ušnim voskom i ostala iza njega, ostavljajući vas s osjećajem da je uvo skroz začepljeno

8550 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kupanje, ronjenje i plivanje često zna da pokvari voda koja se zadrži u ušima. To proizvodi vrlo neprijatan osjećaj, ali ne samo to. Voda u ušima može izazvati upalu, iritaciju ili infekciju spoljenjeg i unutrašnjeg kanala uva – infekciju poznatiju pod nazivom ‘kupačevo uvo’. Voda koja je ostala u uvu zapravo se nalazi sa spoljašnje strane bubne opne, tako što se pomiješala s ušnim voskom i ostala iza njega, ostavljajući vas s osjećajem da je uvo skroz začepljeno. Postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete izbaciti vodu iz ušiju.

1. Napravite domaće kapi od alkohola i sirćeta

U bočicu stavite alkohol i sirće u razmjeri 1:1. Ovaj rastvor će pomoći i u dezinfekciji vaših ušiju. Kapaljkom ukapajte nekoliko kapi u uvo s vodom. Ocijedite vodu naginjanjem glave. Alkohol će pomoći bržem isušivanju. Ovaj rastvor nemojte i koristiti ako imate oštećenu bubnu opnu.

2. Kreirajte vakuum

Prislonite uvo u kojem je voda na dlan i pritiskajte ih jedno o drugo. Ovaj postupak će napraviti vakuum koji će potjerati vodu napolje. Pokušajte i s masažom u smjeru kazaljke na satu.

3. Osušite uvo

Kod nekih ljudi ova metoda djeluje. Uključite fen za kosu na najslabiju jačinu (nikako vruće) i držite ga barem 20 cm udaljeno kako biste osušili uvo.

4. Trzanje glavom

Jedan način jeste da malo tople (mlake, nipošto pretople!) vode sipate u pipetu, a zatim iz pipete u uvo u koje je ušla voda (to uvo treba da bude okrenuto naviše). Sačekajte dve do tri sekunde, zatim brzo okrenite glavu tako da je uvo u kome je voda okrenuto ka podu. Proces ponovite dok sva voda ne izađe iz uveta.

5. Lezite potrbuške

Okrenite glavu tako da vam je uvo s vodom na jastuku. Gravitacija će možda obaviti posao umjesto vas. Pričekajte nekoliko minuta da voda iscuri ili se osuši.

6. Žvaćite ili se pravite da žvaćete

Stavite u usta hranu i žvaćite je ili se samo pravite da žvaćete kako biste pokrenuli kosti vilice. Možete probati i sa žvakaćom gumom. Voda zapinje u Eustahijevoj cijevi koja je dio unutarnjeg uva, zato bi žvakanje moglo da pomogne.

Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, obratite se ljekaru za pomoć.

Bonus video: