Ujedinjeni u podizanju svijesti o karcinomu dojke

UNIQA osiguranje, The Capital Plaza i Rezidencija zdravlja Kerber, uz podršku hotela CUE Podgorica, i ove godine zajedno boje oktobar u ružičasto

15290 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UNIQA
Foto: UNIQA

Predavanja o ranom otkrivanju karcionoma dojke i mentalnom zdravlju za vrijeme i nakon karcionama dojke održana su u hotelu CUE Podgorica. Događaj su organizovali UNIQA osiguranje, The Capital Plaza i Rezidencija zdravlja Kerber. Uprkos epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama, odziv na predavanja je bio veliki, što ukazuje na važnost ove teme za društvo. Prisutne sugrađanke imale su priliku da čuju mnogo više o bolesti od koje godišnje oboli 450 žena u Crnoj Gori i vodeći je malignitet kod ženske populacije.

  • ‘’Rano otkrivanje karcinoma dojki može značajno uticati na samo izlečenje bolesti. Veoma je važan samopregled dojki, koji je najbolje obaviti jednom mjesečno od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa’’’- kaže dr Radomir Rakočević, radiolog i stručni saradnik Rezidencije zdravlja Kerber, koji dodaje: ‘’idealno bi bilo da žena u dobi od 25 do 40 godina dva puta godišnje obavlja ultrazvuk dojki, a nakon 40. godine da uključi i mamografski pregled na svake dvije godine’’.

Mentalno zdravlje je bitno koliko i fizičko - kako tokom bolesti, tako i nakon nje.

  • ‘’Osoba koja je obolela od karcinoma dojke osjeća se bespomoćno i nesigurno u datoj situaciji. Na nama je da joj vratimo osjećaj kontrole, pripadnosti, važnosti i vrijednosti. To se ostvaruje razgovorom o osjećanjima, a dokazano je i da osobe koje su pričale o svojim osjećanjima ili bile uključene u zajednicu osoba oboljelih od karcinoma bolje prolazile kroz traumu’’, kaže Jovana Petković-Rojević, psihoterapeutkinja i transakciona analitičarka.

Nakon predavanja, koje možete pogledati na UNIQA youtube kanalu, organizatori su dodijelili nagrade pobjednicama u nagradnoj igri. Podsjećamo naše sugrađanke da do kraja oktobra imaju popust na utrazvučni pregled dojki u Rezidenciji zdravlja Kerber, a takođe apelujemo i da preglede obavljaju u bilo kojem mjesecu tokom godine.

UNIQA nastavlja i u narednim mjesecima sa društveno odgovornim projektima: u novembru će zajedno sa partnerima doprinijeti podizanju svijesti o značaju preventivnih pregleda kod muškaraca (obilježavanje mjeseca borbe protiv karcinoma prostate), dok će se u decembru tradicionalno organizovati najveća korporativna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Misli pregled više, za brigu manje. Misli UNIQA.