Trebaće vam: Četiri stvari najvažnije za imunitet i gdje ih pronaći

Neki vitamini i suplementi dokazano donose dobrobiti vašem imunitetu pa ne zaboravite da ih koristite. Saznajte zašto su važni i gdje ih možete pronaći

11373 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sezona gripe i prehlada znači i da pri ruci moramo imati vitamin C, a kako se pandemija nastavlja, jak imunitet je i dalje prioritet.

Imunološki sistem predstavlja cijelu 'vojsku' ćelija, hemikalija i procesa koji neumorno rade kako bi zaštitili naše tijelo od stranih napadača. Pomoć za svoj imunitet tražite u vitaminima, mineralima i suplementima, a prof. dr John Mafi objašnjava da je važno odabrati prave: „Iako je komplikovanio direktno izmjeriti stanje imuniteta, da biste znali u kakvom je stanju mogu vam pomoći informacije o tome koliko ste često imali grip i prehlade i koliko su trajale“.

Neki vitamini i suplementi dokazano donose dobrobiti vašem imunitetu pa ne zaboravite da ih koristite. Evo zašto su važni i gdje ih možete pronaći:

1. Probiotici

Bakterije u sistemu za varenje možemo podijeliti na „korisne“ bakterije, tj. probiotike, i „štetne“ bakterije. „Korisne“ bakterije tj. probiotici pomažu nam višestruko: od varenja hrane koju jedemo, preko sprečavanja rasta štetnih bakterija, do sveukupno pozitivnog uticaja na naš imunološki sistem. Dakle probioticima se nazivaju i bakterije mliječne kiseline, živi su mikroorganizmi koji, kada se konzumiraju u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

Kako pozitivno djeluju na probavu, isto tako djeluju i na imunološki sistem. Sprečavajući naseljavanje patogenih mikroorganizama u crijevima, pozitivno utiču na crijevni imunološki sistem, koji je odgovoran za čak 70 – 80 odsto naše imunološke reakcije. "Probiotici mogu smanjiti šanse da ćete se prehladiti“, dodaje dr. Mafi za popsugar.com.

Gdje ih pronaći: Jogurt, kefir, kupus…

2. Cink

Cink je neophodan za pravilan rast i razmnožavanje ćelija koje učestvuju u imunološkim reakcijama. Ako se uzima na samom početku prehlade, može skratiti njeno trajanje, ističe dr. Mafi, iako postoje neke nejasnoće u dostupnim podacima. Drugi ljekari ističi kako treba biti oprezan kod korištenja cinka jer može donijeti i nuspojave poput mučnine i proliva, posebno ako se uzima na prazan želudac. Dodaju da treba izbjegavati sprejeve za nos koji sadrže cink jer mogu prouzrokovati nepovratan gubitak mirisa.

Kada se uzima kako treba, on može biti od pomoći imunološkom sistemu: kada virus uđe u krvotok, cink prodire u oštećenućeliju i sprečava širenje infekcije.

Gdje ga pronaći: Jedan od najboljih izvora cinka u ishrani je crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Odlični izvori cinka su i spanać, pasulj, karfiol, i sjemenke lana.

3. Vitamin C

Ovaj vitamin pojačava proizvodnju B-limfocita i sprečava pogoršanje stanja T-limfocitnih ćelija, a radi se o važnim ćelijama antitijela koje su odgovorne za detektovanje i borbu protiv virusa u organizmu.

Vitamin C prate brojne pozitivne priče zbog uticaja na prehlade, ali dr. Mafi ističe da je njegov uticaj slabiji nego što mislite. Pokazalo se da će skratiti trajanje prehlade kada se uzima redovno i može pomoći imunitetu, ali istraživanja pokazuju da ovaj vitamin nije tako uspješan u sprečavanju prehlade kod opšte populacije. Uz sve pomenute kritike, stručnjaci ipak zaključuju da će vitamin C skratiti trajanje prehlade ako se redovno koristi, a i njene simptome.

Gdje ga pronaći: Citrusno voće poput narandži, limuna i grejpa sadrži velike količine vitamina C. Drugi izvori mogu biti brokola i kelj.

4. Vitamin D

Vitamin D je specijalan vitamin jer se formira kada je koža izložena suncu. Iako je primarna funkcija ovog vitamina da ojačava kosti i mišiće i da se bori protiv stresa i anksioznosti, on štiti i imunološki sistem. Kada smo bolesni, ovaj vitamin pomaže tijelu da proizvodi antimikrobne peptide koji će spriječiti razvoj štetnih bakterija, mikroba i virusa. Takođe je važan jer reguliše rad T- ćelija. Prema analizi studija, vitamin D u obliku suplementa će smanjiti rizik od razvoja prehlade ali i gripa.

Gdje ga pronaći: Vitamin D se apsorbuje putem sunca, pa je najbolji način za unos ovog vitamina upravo izlaganje sučevim zracima. Možete ga pronaći u pečurkama i masnoj ribi poput lososa, kozjem siru, žumancima…

Bonus video: