Utiču na djelovanje: Nikada ne uzimajte ljekove uz ove napitke

Možda vam nije palo na pamet da pijete lijek sa surutkom, ali ova studija je otkrila da ona može uicati na djelovanje lijeka

20895 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lijek uvijek možete popiti s vodom - takvo uputstvo vjerovatno ćete naći i na deklaraciji proizvoda, a novo istraživanje upozorava na to koliko je važno pratiti uputstva koja dolaze uz lijek jer ako proizvođač navede da se lijek pije isključivo s vodom, onda tako treba i da uradite.

Rezultati studije koja se bavila proučavanjem napitaka koje nije dobro piti uz lijekove objavljeni su prošle godine, piše Ordinacija. Ispitivano je pet proizvođača lijekova protiv bolova, upala ili alergija i testirano je koje napitke nikako ne bi trebalo koristiti jer se u skoro svim situacijama pokazalo da ti napici uveliko utječu na brzinu razgradnje lijeka što može značiti da će se lijek otopiti prije nego se svari i razgradi kako bi tijelo moglo da ga apsorbuje. To, naravno, može uticati i na djelovanje samog lijeka.

1. Kafa

Ne samo da kafa sadrži snažne komponente i kofein koji mogu potencijalno prouzrokovati interakciju lijeka i supstanciu njemu već studija otkriva da topli i vrući napici mogu promijeniti hemijski sastav lijeka i proces njegove razgradnje u organizmu.

2. Sok od narandže

Poznat po visokom udjelu vitamina C, sok od narandže bi mogao biti napitak kojeg najčešće pijete kada se osjećate loše. U ovoj studiji naučnici su došli do zaključka da je ovo napitak koji će najviše uticati na to koliko dugo će se lijek razgrađivati u organizmu.

3. Coca-cola

Vjerojatno već svi znaju da većina gaziranih napitaka nikako nije dobra za zdravlje… Pored toga što je prepun šećera, ovaj napita će uticati na vrijeme razgradnje lijeka u organizmu i to kod većine ljekova koji su korišteni u studiji, osim onih koji tretiraju simptome alergije.

4. Energetski napici

Kada se ne osjećate najbolje, moguće je da tražite nešto što bi moglo da vas razbudi, a upravo to čine ovakvi napici. Ipak, naučnici kažu da ne bi trebali da ih pijete ako koristite ljekove.

5. Surutka

Možda vam nije palo na pamet da pijete lijek sa surutkom, ali ova studija je otkrila da ona može uicati na djelovanje lijeka. I ranije se govorilo o tome da mlječni proizvodi nijesu najbolji izbor kada pijete ljekove. Glavni krivci za to mogu biti neki minerali u mlijeku, poput magnezijuma i kalcijuma, kao i protein kazein.

6. Sok od grejpa

Ovaj agrum mijenja način na koji određene ćelije u vašim crijevima prihvataju i prenose ljekove kroz vaše tijelo, a to se znalo i puno prije ove studije. Grejp može negativno da djeluje na učinak više od 50 ljekova, tako da nekim ljekovima oslabi dejstvo, a drugima pojača. Među ostalim lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastatin za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Budite oprezni i informišite se

Možda zvuči nevjerojatno, ali svega 50 odsto propisanih ljekova koristi se onako kako su propisani. Ljudi često uzimaju manje lijeka nego što im ljekar odredi i u neredovitim ciklusima, praveći pritom velike vremenske razmake između dva uzimanja lijeka. Provjerite jeste li dobro razumjeli uputstva ljekara i strogo ih se pridržavajte sve dok on ne odredi drugačije.

Bonus video: