Istraživanje: Fajzer vakcina manje efikasna kod djece od pet do 11 godina

Dr Pol Ofit, stručnjak za infektivne bolesti djece u dječjoj bolnici u Filadelfiji, sumnja da su podaci dovoljno pouzdani da bi moglo da se govori o drastičnom smanjenju efikasnosti vakcina, pogotovo protiv teškog oblika bolesti

4734 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije doze vakcine Fajzer/Bajontek protiv kovida-19 pokazale su se efikasnim u spriječavanju razvoja teškog oblika bolesti kod djece između pet i 11 godina otkad je prevladala varijanta omikron.

Ustanovljeno je da brzo gube sposobnost zaštite od zaraze kod te starosne grupe, objavili su naučnici njujorškog univerziteta, prenosi N1.

Prema istraživanju koje još nije prošlo stručnu recenziju, efikasnost vakcina u spriječavanju zaraze smanjila se sa 68 odsto sredinom decembra na 12 odsto krajem januara, u poređenju sa nevakcinisanom djecom.

U starosnoj grupi od 12 do 17 godina, efikasnost u spriječavanju zaraze smanjila se sa 66 odsto na 51 odsto u istom vremenskom okviru.

"Ovi rezultati ukazuju na potrebu pronalaženja drugačijih načina doziranja vakcina za djecu, kao i na važnost korišćenja višeg nivoa zaštite u spriječavanju zaraze i prenosa bolesti, kao što je nošenje maski", rekli su naučnici.

U januaru je izmjereno da je vakcina bila 48 odsto efikasna u spriječavanju hospitalizacije mlađe populacije i 73 odsto za adolescente. Sredinom decembra efikasnost je iznosila 100 odsto za djecu, odnosno 85 odsto za adolescente, što znači da je u međuvremenu oslabila.

Dr Pol Ofit, stručnjak za infektivne bolesti djece u dječjoj bolnici u Filadelfiji, sumnja da su podaci dovoljno pouzdani da bi moglo da se govori o drastičnom smanjenju efikasnosti vakcina, pogotovo protiv teškog oblika bolesti.

"Ne iznenađuje da zaštita protiv blagog oblika bolesti slabi", rekao je Ofit.

On je dodao da se zna "da omikron dobro izbjegava imunitet. Poenta vakcine je da zaštiti djecu od hospitalizacije zbog teškog oblika bolesti".

Dr Offit je rekao da je broj hospitalizacija bio premali za izvođenje zaključaka i da nema dovoljno podataka o razlozima hospitalizacije djece. Istaknuo je da pouzdanost rezultata remeti i zaštita uzrokovana prethodnom zarazom kod nevakcinisanih.

"Prirodna zaraza može da zaštiti od teške bolesti", rekao je on.

Za razliku od djece između 12 i 17 godina i odraslih, koja primaju doze od 30 mikrograma vakcine, pa se mogu vakcinisati i trećom dozom, mlađa djeca primaju dozu od samo 10 mikrograma.

Iz Fajzera poručuju da proučavaju mogućnosti vakcinacije pedijatrijske populacije režimom od tri doze i ističu da istraživanja kod odraslih upućuju na to da oni vakcinisani sa tri doze imaju veći stepen zaštite.

Bonus video: