Kako zaliječiti prehladu: Zlatni med, sok sa propolisom...

On pomaže u čišćenju disajnih puteva i čuva zdravlje pluća. Tada u oporavku od prehlade i kašlja pomaže kašika meda i čaša tople

11690 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Med je prirodni zaslađivač, zdrava namirnica a popularan je zbog antibakterijskih svojstava koje pomažu osobama s respiratornim problemima.

Zbog toga ima široku primjenu.

On pomaže u čišćenju disajnih puteva i čuva zdravlje pluća. Tada u oporavku od prehlade i kašlja pomaže kašika meda i čaša tople.

Zimi često može da nas zaboli grlo. Umjesto uzimanja ljekova koji smanjuju prirodnu imunitet organizma, uzmite ovo sredstvo, koje je lako pripremiti.

Priprema:

U jednu teglu složiti kriške limuna, kriške đumbira i med.

Zatvoriti teglu i staviti u frižider gdje će se formirati žele.

Upotreba:

Uzeti supenu kašiku želea, staviti u šolju i preliti kipućom vodom. Čaj je gotov. Smjesa se može držat i u frižideru 2-3 mjeseca.

Med je nauka priznala kao lijek za mnoge vrste bolesti. On je jednostavan, a djelotvoran lijek protiv glavobolje.

Kurkuma i med u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik, već toliko poznat da je dobio i svoj nadimak -”Zlatni med”.

Kurkuma posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulišuća svojstva. U kombinaciji sa medom snažno djeluje na organizam, prevenira i liječi prehlade.

Ova mješavina ne oštećuju crijevnu floru već doprinosi boljem radu crijeva I povećava aktivnost korisne flore.

Priprema:

Potrebna je jedna kašika kurkume i 100 grama meda.

Kurkumu umiješajte u 100 g meda i smjestite u teglicu. Koristite drvenu kašiku jer med loše reaguje na metalnu.

Ovu mješavinu možete dodavati u mlijeko ili čaj.

Pored meda sve više je rasprostranjena upotreba propolisa - smolaste smjese koje pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora.

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod, a brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski učinak i podstiče regeneraciju tkiva.

On se ne smije zagrijavati na više od 50 stepeni Celzijusovih, jer gubi ljekovita svojstva. Može se razređivati u puteru, a najbolje je u maslinovom ulju.

Mješavina putera i propolisa

U razmjeri 1:1 otopiti puter i propolis. Ohladiti i čuvati u frižideru u staklenoj posudi. Uzimati po jednu kafenu kašičicu pola sata prije jela.

Sok

U litar soka od breze staviti 120 kapi propolisa i piti bez ikakvog ograničenja.

Bonus video: