Pobjeđuju umor: crveno meso, citrusi, šargarepa... - Vijesti.me
ENERGIJA NA DOHVAT RUKE

Pobjeđuju umor: crveno meso, citrusi, šargarepa...

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprječava infekcije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprječava infekcije

Manjak kalijuma, magnezijuma i gvožđa izaziva umor i iscrpljenost organizma. Zato, da biste povećali energiju odaberite prave namirnice.

Spanać i sjemenke bundeve

Magnezijum podiže nivo energije, opušta mišiće i poboljšava san. Ako tijelu nedostaje, javlja se hronični umor. Najbolji izbor su spanać i sjemenke bundeve. Preporučeni dnevni unos za žene je od 310 do 320 miligrama, a za muškarce od 400 do 420 miligrama, piše Men's Health.

Crveno meso

Manjak gvožđa može uzrokovati stalan osjećaj umora i povezuje se s anemijom. Smanjuje snabdjevenost tijela kiseonikom zbog čega se javlja hronični umor. Tijelu zbog toga trebaju namirnice koje sadrže velike količine ovog minerala kao što je crveno meso. Magnezijum se nalazi i u mahunarkama i lisnatom povrću, ali treba ga kombinovati s citursima koji su bogati vitaminom C što će poboljšati apsorpciju ovog minerala. Preporučeni dnevni unos gvožđa je osam miligrama.

Ilustracija(Foto: Pixabay)

Citrusi

Nedostatak vitamina C takođe se povezuje s umorom. Ovaj vitamin je nužan za zdravlje sistema koji upravlja adrenalinom, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprječava infekcije. Njime su bogati agrumi kao što su narandže i limun, a preporučuje se da se jedu svježi jer se kuvanjem gubi i do 25 posto vitamina C. Preporučeni dnevni unos jeste 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce.

Šargarepa i krompir

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprječava infekcije. Najbolje je povrće jesti svježe ili kuvano na pari jer se kuvanjem gubi puno vitamina.

Ilustracija(Foto: Pixabay)

Cijela zrna žitarica

Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, ali samo oni složeni. Jednostavni prebrzo podižu nivo šećera i jednako ga brzo spuštaju što izaziva umor. Najbolji izvor su cijela zrna žitarica koja su odličan izbor za doručak jer je tada nivo energije najniži. Takođe, bogata su vitaminom B koji pomaže u bržoj razgradnji ugljenih hidrata. Žitarice od cijelog zrna se preporučuju u ishrani najmanje tri puta nedjeljno.

Avokado, banane i bundeve

Manjak kalijuma izaziva iscrpljenost i mišićni umor. Takođe, što je niži nivo kalijuma u organizmu, to tijelo i teže apsorbuje kalcijum što slabi kosti. Odličan izvor kalijuma su avokado, spanać, bundeva i banane.


Najčitanije iz sekcije Ljepota i zdravlje