Ljubav na prvi pogled: Je li zaista moguća i može li biti obostrana

Jeste li ikada osjetili iskru prilikom prvog susreta s potpunim strancem? Ova romantična ideja sada je dobila svoju potvrdu i u nauci
1448 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Priznajte, ideja je zaista romantična: pogledi vam se sretnu u prostoriji prepunoj ljudi, osjetite intenzivnu privlačnost, iskru zbog koje ne možete odvratiti pogled, a svijet kao da nestaje pred vama.Može li se dogoditi da se dvoje potpunih stranaca zaljube u prvom trenutku susreta? Najnovija naučna istraživanja kažu jasno 'da'.

Empirijske studije potrvđuju: približno 400 ispitanika (muškaraca i žena) učestvovalo je u istraživanju koje je uključivalo opis njihovih utisaka nakon prvog susreta, piše psychologytodey, a prenosi Novi list. Šta su naučnici saznali?

Snažna tjelesna privlačnost

Mnogi su priznali kako su iskusili ljubav na prvi pogled iste sekunde kad su prvi put ugledali tu posebnu osobu. U takvim slučajevima je riječ o snažnoj fizičkoj privlačnosti koja je kasnije prerasla u vezu. Iako jedni tvrde da je riječ samo o pristrasnom sjećanju i iluziji koju sami kreiramo, drugi tvrde da se ljubav zaista rađa na prvi pogled.

Zaljubljujemo se u fizički atraktivne osobe

Sudeći prema istraživanju, velika je šansa da će potpuni stranci doživjeti ljubav na prvi pogled s osobama koje su im fizički atraktivne - što vam je osoba privlačnija, veća je vjerojatnost da ćete upravo s njom doživjeti onaj uzbudljivi, intenzivni osjećaj ljubavi na prvi pogled.

Uglavnom nije obostrana

Čini se da je, kad je riječ o ovom fenomenu, ljubav na prvi pogled najčešće jednostrana. No, upravo to intenzivno iskustvo koje doživljava jedan od partnera djeluje kao podsticaj onom drugom i kasnije oblikuje njihov zajednički sistem vjerovanja da je u njihovom slučaju zaista i bila riječ o ljubavi na prvi pogled.

Češće se događa muškarcima

Iako nijesu sigurni zašto, naučnici su otkrili da se ljubav na prvi češće događa muškarcima. Ostaje otvoreno pitanje hoće li takva privlačnost kasnije prerasti u vezu.

Zapravo nije riječ o ljubavi

U tim prvim magičnim trenucima zapravo ne možemo govoriti o kvalitetima koje nalazimo u vezi, poput intimnosti, predanosti i potpune strasti. U svakom slučaju, razvijanjem veze takvi uzbudljivi početni osjećaji kasnije se produbljuju i prerastaju u ljubav u punom smislu te riječi.

Bonus video: