Izbjegnite ih: Sedam načina da ostavite nepopravljivo loš utisak

Prvi utisak može odrediti da li ćete uopšte biti u prilici da ostavite drugi utisak
3380 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 21.06.2019. 20:54h

Prvi utisak koji ostavljate na okolinu nesumnjivo je važan. Ako ni zbog čega drugo, ono zato što on može odrediti da li ćete uopšte biti u prilici da ostavite - drugi utisak. Ako vam je važno kako ćete se u određenoj prilici predstaviti, izbjegavajte sljedeće stvari:

Fotografije sa pivom u ruci

Istraživanja su pokazala da osobe koje na slikama drže alkohol u ruci, naročito pivo, drugima djeluju kao manje obrazovane od onih koji drže čašu vode.

Stručni izrazi

Kada koristite stručne izraze, latinske citate i slično, ostavljate suprotan utisak od željenog. Umjesto da vas shvate ozbiljno, kao obrazovanu i načitan” osobu, doživjeće vas kao foliranta.

Suviše brz ili suviše spor hod

Ukoliko se krećete u grupi, sinhronizujte svoj korak s drugima. Ne idite mnogo ispred, ali nemojte ni zaostajati da vas drugi čekaju. Ukoliko radte drugačije, smatraće vas glupakom koji se teško uklapa u društvo.

Izbjegavanje kontakta očima

Kada vam se neko obraća ili vi nekome nešto pričate, gledajte sagovornika pravo u oči – istraživanje je pokazalo da će vas “druga strana” u tom slučaju doživjeti kao inteligentnu osobu.

Psovanje

Bez obzira na to koliko ste frustirani, naročito ako je u pitanju posao, nemojte da psujete. Takve osobe niko ne doživljava kao ozbiljne i pametne.

Namrgođen izgled

Ne samo što će vas drugi doživjeti kao neprijateljski raspoloženu osobu, već i kao nekoga ko nije baš inteligentan. S druge strane, nasmijan i prijatan izraz lica, smatra većina, odaje pametnu osobu.

Monoton govor

Ukoliko sve vrijeme govorite ujednačenim tempom, bićete dosadni i samim tim glupi. Mijenjajte visinu i boju glasa, govorite brže i sporije, naročito ako želite da impresionirate poslodavca ili partnera/ku.

Bonus video: