Centimetri zapravo jesu važni: Šta najviše muči muškarce?

Pošteno govoreći, malo koji muškarac bi odbio da izgleda kao Tom Kruz, koji je visok 170 centimetara
4539 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Dok žene lažu o kilogramima, muškarci lažu o centimetrima. Istraživanja su pokazala kako je takozvani "Napoleonov kompleks" jedan od najčešćih problema s kojim se izrazito niski muškarci bore cijeli život. Preciznije,

Pored niskih ovaj problem često muči i neke muškarce koji su prosječne visine. Kako piše sajt "Health Gudiance" problem kod muškaraca nastaje kada oni ne mogu racionalno da se nose sa ovim problemom, a uz to trpi i neki segment njihovog života, najčešće ljubavni aspekt.

Ovaj problem snažno utiče na njihovo samopouzdanje koje je često na udaru još od najranijeg doba. Muškarci niskog rasta u školi su često bili meta viših i snažnijih kolega, a sudeći po rezultatima psiholoških testiranja koja govore kako visoki ljudi lakše pronalaze posao - priča se nastavlja tokom cijelog njihovog života.

Kako bi ispitali uticaj visine muškarca na različite sfere emotivne veze, naučnici Dalton Konli i Ebigejl Veisman su sakupili demografske podatke 5000 porodica u periodu od skoro 50 godina. Rezultati istraživanja su otkrili da se niži muškarci ređe razvode, da su radiji da pomognu ženama oko kućnih poslova i da su uglavnom glavni izvor prihoda u kući.

Interesantno je da niži muškarci imaju manje izgleda da se ožene (za 18 procenata), što se objašnjava predrasudom o niskim muškarcima i njihovom umanjenom ulogom u društvu. Međutim, kada nađu partnera, niži muškarci se ređe razvode (za čak 32 procenta).

Bez obzira na ovaj kompleks, postoji veliki broj uspješnih muškaraca kojima to nikada nije bila prepreka. Pošteno govoreći, malo koji muškarac bi odbio da izgleda kao Tom Kruz, koji je visok 167 centimetara.

Bonus video: