Navike pogubne za seks: Nakon ovakvog dana, ništa u krevetu

Čak i kod mladih muškaraca manje od pet sati dobrog sna svake noći može smanjiti nivo testosterona za do 15 posto
5383 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mali izbori koje napravite tokom dana polako se skupljaju i obaraju vašu erekciju kao kulu od karata. Eric Spitznagel otkriva kako izgleda dan koji vas vodi do katastrofalnih rezultata u seksu.

7:00 Budite se iscrpljeni

Ako ste premalo spavali, mogli biste imati probleme u krevetu. Ne zvuči jasno, ali nauka tako tvrdi na osnovu jakih dokaza. Čak i kod mladih muškaraca manje od pet sati dobrog sna svake noći može smanjiti nivo testosterona za do 15 posto.

8:30 Idete biciklom na posao Sjedište na biciklu može ubiti erekciju, pogotovo ako je sic uzak i tvrd. Stvori se pritisak na međicu koji može oštetiti erektivno tkivo, kaže dr. Irwin Goldstein, stručnjak Seksualne medicine na Univerzitetu San Diego.

10:00 Popijete brufen zbog bola u koljenu

Više istraživanja je pokazalo da stalno uzimanje nesteroidnih protivupalnih ljekova (kao što su ibuprofen, diklofenak i drugi analgetici) snižava nivo testosterona i povezano je sa smetnjama s erekcijom te gubitkom libida. Bol neka vam riješi ljekar ili fizioterapeut.

15:00 Preskačete teretanu

Aktivan život čuva erekciju, kaže Helle Gerbild iz Centra za seksološka istraživanja Univerziteta Aalborg u Danskoj. Aktivnost može oživjeti seksualni život: 40 minuta barem umjerenog vježbanja četiri puta njedjeljno nakon šest mjeseci može popraviti probleme s erekcijom.

22:00 "Zaboravili" ste da operete zube

Ako ne želite da perete zube zbog svog osmjeha, uradite to kako bi bolje funkcionisali u krevetu. Paradentoza može povećati rizik od problema s erekcijom.

22:30 Gledate tv u krevetu

Istina je da atrofira sve ono što ne koristite. Dobra vijest je da ne treba puno da popravite stvari. Godine 2007. finsko istraživanje je pokazalo da muškarci koji imaju seks jednom nedjeljno, u poređenju sa onima koji to rade rjeđe, imaju 50 posto rjeđe probleme s erekcijom. Oni koji triput sedmično imaju seks, imaju i 80 posto rjeđe problema s tim. Dotok krvi tokom erekcije sprječava stvaranje tkiva koje može uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Bonus video: