PET NAJVEĆIH LAŽI O SAVRŠENOM BRAKU

Ako se tri godine nijeste posvađali: Nešto ne valja

Za mnoge ljude osnovni princip partnerstva je davanje i uzimanje, ali veza nije kao račun u i ne možete je podijeliti 50:50
3922 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U 'savršenom' braku partneri se nikada ne svađaju, a odgovornosti su jednako podijeljene. Ovo ste vjerojatno čuli nebrojno puta, ali dobro znamo da je to daleko od istine. I vrijeme je da se prestane težiti nepostojećem idealu. Stručnjaci za veze otkrivaju pet najvećih laži o savršenom braku.

U 'savršenom' braku nema ćutnje koja traje danima

Mnogi misle da u vezi nema ničeg goreg od ćutnje. Ali, tihi dani ne moraju da unište odnos. Prema mišljenju psihologa, oni su jednostavna reakcija na višak teških emocija: razočaranja, ljutnje, bijesa... Treba zapamtiti da tihi dani imaju smisla kada su kratkotrajni i vode ka iskrenim razgovorima o onome što se dogodilo. Nemojte samo dozvoliti da ćutnja potraje predugo...

Srećni parovi se ne svađaju

Očigledno je da se partneri međusobno razlikuju i mnoge stvari shvataju drugačije. Međutim, ovo se može završiti svađom i nema tu ništa loše. Svađa pomaže da se očisti atmosfera i da se nešto konačno promjeni. Konflikt je sastavni dio svih međuljudskih veza, a prepiranje i svađanje, sve dok nijesu destruktivni i nasilni nijesu negativna stvar. Istraživanje je pokazalo: ako se u tri godine veze nijeste posvađali, živite u nezdravoj vezi. Tada su se parovi već opustili i ako se ne svađate, to je često znak povlačenja.

Prepirke i jadikovanja u intimnoj vezi znače da vam je stalo. Naravno, niko ne treba da bude nesrećan u vezi, ali emocionalno inteligentne svađe su znak da ste uložili u vezu i da ste spremni za komunikaciju i na to da se vaš odnos još više učvrsti. Držati stvari u sebi, rijetko je kome, na duge staze, pomoglo.

Odnos davanja i uzimanja

Za mnoge ljude osnovni princip partnerstva je davanje i uzimanje. Oni misle da kada jedna strana nešto da, druga osjeća dužnost da to uzvrati. Ali ovaj princip se ne može u potpunosti provesti. Takvo brojanje, ko je dao koliko je loše. Napokon, veza nije kao račun u i ne možete je podijeliti 50:50. 'Juče sam ja bila s djecom, danas je tvoj red'. Očekivanja moraju biti prilagođena okolnostima.

U spavaćoj sobi je uvijek vruće

Romantični filmovi nas hrane slikama zaljubljenih parova koji su uvijek strastveni u spavaćoj sobi. A svaki njihov krupni plan pun je ushićenja i završava orgazmom ljubavnika. Nije baš tako u stvarnosti. Nedostatak vremena i umor čest su razlog zašto se seks prorijedio. Međutim, ako vas to jako muči, otvoreno razgovarajte s partnerom. Možda se rutina uvukla u vašu vezu? Postoje brojne stvari koje utiču na naš nivo želje, a to nije uvijek lako odrediti. 

Suprug je najbolji prijatelj

Istraživanja pokazuju da samo 30 odsto žena smatra da su im  muževi najbolji prijatelji. Glavni prigovor muškaraca je da ne mogu da slušaju ispovijesti. Svijet ženskih emocija čini im se previše komplikovanim. Oni često ne znaju da ženu treba samo saslušati. U jednom istraživanju, u kojem je učestvovalo 1517 žena, njih više od polovine je svoju najbolju prijateljicu 'ocijenilo bolje' od životnog partnera, i to u smislu da su bliže s prijateljicom. Glavni razlog zašto su ženama draže prijateljice je taj da imaju osjećaj da s njima mogu razgovarati o svemu.