Začarani krug: Šta je zajedničko svim lošim vezama i brakovima

Prezir je možda najgora forma negativnog ponašanja i najčešće dovodi do razvoda
3698 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji toliko stvari koje mogu da dovedu do problema u vezi, ali stručnjaci izdvajaju nekoliko obrazaca ponašanja koji se ponavljaju u lošim vezama.

Začarani krug problema

Uobičajen obrazac ponašanja u lošoj vezi je da jedan partner iznova traži pažnju – zajedničko vrijeme, privrženost, romantiku, seks, dok drugi želi vrijeme za sebe i nezavisne aktivnosti. I tako ulaze u začarani krug, u kojem nijesu zadovoljene potrebe ni jednog ni drugog.

Negativnost

U svakoj vezi povremeno dolazi do svađe i neslaganja, ali stručnjaci ističu da nikako nije dobar znak ako među partnerima ima više negativne nego pozitivne razmjene riječi, emocija... Štaviše, neki stručnjaci poput Džona Gotmana ističu da je to jedan od najvećih indikatora mogućeg razvoda.

Četiri negativna obrasca

Govoreći o negativnosti, Gotman ističe da nijesu svi negativni obrasci ponašanja u vezi jednaki i izdvaja nekoliko najgorih.

Stalno kritikovanje najčešće izraženo riječima: "ti uvijek", "ti nikad", "zašto si tako..." nikako nije dobro za vezu. U tome postoji velika doza svaljivanja krivice pored kritikovanja, a nekad je sve to začinjeno i sarkazmom. Kada je neko često izložen kritikama, onda se on stalno brani od tih kritika. To je loše po vezu jer obično osoba time poriče i svoju odgovornost za problem, implicirajući da je problem u onom drugom, što dodatno podiže tenziju.

Gotman kaže da je prezir možda najgora forma negativnog ponašanja i da najčešće dovodi do razvoda. Nekada prezir ne mora ni da se iskaže riječima – prevrtanje očima i pravljenje nekih grimasa, mogu da budu forma prezira, ali i "prozivanje" negjde u javnosti...

Džon Gotman kao jako loš obrazac ponašanja navodi i povlačenje iz komunikacije, a prema nekim istraživanjima, to češće rade muškarci. S druge strane, kada su žene te koje se povlače iz komunikacije u vezi, to prema podacima iz istraživanja povećava šanse za razvod.

Nemogućnost pomirenja

Ovaj stručnjak ističe da je za sreću u svakoj vezi ili braku važno da parovi mogu da se pomire poslije svađe – partneri smirenije razgovaraju, pokušavaju da sagledaju i drugu stranu priče, pokazuju partneru da ga cijene... Ako to ne mogu da urade, to je ozbiljna "crvena lampica" za vezu.

Stalne svađe oko problema koji ne mogu da se riješe

Kao što smo rekli, svađe su normalne, ali je jako važno da par umije da prepozna rešive i nerešive probleme. Stalne svađe oko stvari koje ne mogu da se promijene su jedna od najvećih prijetnji srećnoj i zdravoj vezi.

Ukoliko prepoznate ovakvo ponašanje u svojoj vezi, ne očajavajte. Prepoznavanje problema je prvi korak ka rešenju – identifikujte "slabe tačke" u svojoj vezi i trudite se da ih ojačate i promijenite negativne obrasce ponašanja.

Bonus video: