TEŽAK ZADATAK

Je li moguće promijeniti navike vaše druge polovine?

Navike su dio naše ličnosti. One nas čine jedinstvenima i vrlo ih se teško odreći, bile one loše ili dobre
1937 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok žene sebe vide kao osobe koje će svojem partneru „donijeti“ razum i pokazati svjetlost na kraju tunela, muškarci vide takve pokušaje u sasvim drugom svijetlu. Na kraju, oboje ste frustrirani što može dovesti i do prekida veze i braka. Naravno, problemi u vezama i brakovima su uvijek kompleksniji nego što je  moguće objasniti, ali sve se svodi na jedno – međusobno neprihvatanje, piše RTL.

Pokušaj da promijenite nekog vrlo je težak i može negativno uticati na vašu vezu. Najbolje rješenje je da se pokušate nekako nositi sa svim njegovim nesavršenostima. Sjetite se da nitko nije savršen, pa ni vi.

Ako se zaista radi o ozbiljnim problemima i potrebna je neka drastična promjena, a osoba s kojom ste u vezi ne želi da učini nikakve ustupke, možda je vrijeme da nastavite dalje, svako svojim putem.

Imajte na umu da i sami morate zaslužiti pravo da nekog promijenite. Nitko se neće promijeniti zato jer imate lijepe oči ili osmijeh. Kada neko odluči da se promijeni  to znači određene žrtve i odricanja. Zbog toga, prije nego što pokušate nekoga da promijenite, razmislite šta činite i zbog čega to činite.

Pet razloga će vam dati dovoljno podsticaja za razmišljanje.

1. Ljudi mrze promjenu

Niko ne voli neprestane predloge kako da se promijeni i poboljša. Ukoliko previše izražavate svoje negodovanje, to može dovesti do još većeg otpora kod te osobe. Ako vam nečije navike toliko smetaju , možda je vrijeme da sagledate cijelu svoju vezu i razmislite ima li je smisla nastaviti.

2. Razlike treba da vas upotpune

Možda ova tvrdnja zvuči kao fraza iz nekog lošeg ljubavnog filma, ali ukoliko te razlike nijesu prevelike i nepremostive, onda zaista mogu biti „začin“ vašoj vezi. Recimo, ako ste vi organizovani, a vaš ozabranik nije, možda će vas njegova ležernost opuštati. S druge strane, njega će vaša organizovanost podsticati da vam se prilagodi, pa ćete se naći negdje u sredini. Možda razmišljate drugačije, ali nema potrebe da jedno drugo mijenjate zbog toga.

3. Ljubav ima veze s tim

Ukoliko neprestano prigovarate i zapovijedate, osoba će pomisliti da je ne volite baš onakvom kakva jeste. Upravo suprotno, pomisliće da ste zaljubljeni u osobu u koju želite da je pretvorite. Ima li u tome istine?

4. Gubitak vremena

Zamislite da ste s nekim u vezi godinama, u nadi da će se promijeniti. Negdje „po putu“ shvatite da veza jednostavno više nema smisla i da ako  ta osoba sama ne želi da se promijeni, vi nemate obavezu i želju da je na to tjerate. Ponekad, nakon prekida veze, te osobe shvate šta su izgubile i promjene se svojom voljom, jer vas ne žele izgubiti. Iako nije nemoguće, vrlo rijetko se događa. Ako ne, sigurno ste naučili lekciju i nećete ponavljati iste greške, a ako vas tješi, velike su šanse da je i vaš bivši naučio nešto pozitivno.

5. Promijeniće se zbog vas, kada bude spreman

Kao što smo već i pomenuli, morate zaslužiti pravo da nekog promijenite. Pravo da mu prigovaraju, vjerojatno imaju članovi njegove porodice i najbliži prijatelji. Samo zbog toga jer ste u vezi s njim, ne znači da u njegovoj glavi imate pravo na ozbiljniji prigovor, posebno ako je vaša veza kratka. Morate učvrstiti svoju vezu i postaviti je na zdrave temelje, prije nego što se upustite u mijenjanje njegovih navika.

Prirodna promjena

Treba imati na umu da se promjena ponekad dogodi prirodno, kako ste sve duže u vezi i sve prisniji. Jedno drugo možete promijeniti pozitivnim primjerima i pozitivnim podsticajima. Kada se bolje upoznate, vaše pozitivne strane mogu vam služiti kao nadahnuće da budete bolji i da želite biti bolji. Sa tim ćete naučiti da budete manje sebični, kako se prilagoditi drugoj osobi i biti popustljiviji.

Ono što je najvažnije od svega je da pogledate sebe, prije nego što počnete osuđivati svog partnera. Dajte mu šansu da vas zavoli, kao što i vi njega volite sa svim njegovim manama. Zbog toga ćete zadobiti njegovu vjernost i poštovanje.

Na kraju, zapamtite da strpljenje ima svoje granice, bilo ono vaše ili njegovo.