NIJE ISTO

Loš brak: Da li je štetniji za muškarce ili za žene?

Osobe koje se nalaze u nesrećnim brakovima izložene su većem riziku od srčanih bolesti
4406 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu u svojoj  studiji su utvrdili da su osobe koje se nalaze u nesrećnim brakovima izložene većem riziku od srčanih bolesti, a česte svađe i problemi u vezi, prema riječima istraživača, usko su povezane sa začepljenošću karotidnih arterija koje dovode krv u mozak, prenosi Huffington Post.

Međutim, loš brak i problemi koje ponekad donosi zajednički život zdravstveno više škode ženama nego muškarcima, tvrde, na osnovu druge studije, američki psiholozi. Njihovo istraživanje pokazalo je da su žene veće žrtve loših brakova s obzirom da imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara, kao i dijabetesa.

U istraživanju je učestvovalo 276 parova koji su u prosjeku 20 godina u braku, a svaki par je ispunio upitnik u kojem su iskreno odgovarali o lošim i dobrim aspektima svog braka. Isto tako, ispitanici su odgovarali i na pitanja o zdravstvenom tegobama, uključujući i psihološki izazvane probleme kao što su depresija i nesanica.

Nakon sabiranja rezultata, psiholozi su ustanovili da su u problematičnim brakovima mnogo veće žrtve žene nego muškarci, te da veliki broj njih ispoljava simptome metabolitičkog sindroma kao što su visok krvni pritisak, povećanje tjelesne težine, visok nivo šećera i holesterola u krvi.

Muževi iz nesrećnih brakova pokazivali su iste znakove depresije zbog problema, ali skoro ni jedan od njih nije imao posljedica po fizičko zdravlje, što je iznenadilo psihologe koji su bili uvjereni da se negativni događaji i životni stres jednako odnose na zdravlje oba pola.

'Naše istraživanje je bitno zato što je srčani udar kod žena čest kao i kod muškaraca, a žene ga možda mogu spriječiti rješavajući svoje emotivne probleme', izjavio je Tim Smith, vodeći autor ovog istraživanja. Studija je  predstavljena na konferenciji Američkog psihosomatskog društva.

Preporučujemo za Vas