NE DAJ SE, SRCE

Može li seks da bude opasan po život?

Poznato je da seks može doprinijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem do sad nije istraživana
16347 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko puta ste čuli da je neko doživio "slatku smrt" - preciznije, da je umro tokom seksa (obično s nekom mlađom ) od srčanog zastoja. Ne jednom, sigurno... Ali, ima li u tome bar zrnce istine?

Naučnici s instituta za bolesti srca "Cedars-Sinai" pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja u pitanju bili muškarci. Rezultati su predstavljeni na skupu Američkog udruženja za srce, javlja BBC. Glavni autor studije Samit Ču kaže da se radi o prvom istraživanju o uticaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da "pumpa" krv, a osoba koju pogodi gubi svijest i prestaje da diše. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistike pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice, jer svaki minut bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može da bude i blaži. Poznato je da seks može doprinijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala, prenosi metro-portal.hr.

Po istraživanju doktora Čua i njegovih kolega, seks je u manje u jedan odsto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Oni kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovječni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti. U studiji se takođe pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta, iako su njihovi partneri bili prisutni u momentu napada.

Preporučujemo za Vas