DOBRO JE PAROVIMA KOJI ŽIVE ZAJEDNO

Seks u vrijeme koronavirusa: Informacije koje morate znati

Koronavirus je respiratorni virus, može se prenijeti bliskim kontaktom, ali se direktno ne prenosi putem genitalija, pojasnio je dr. Mark Surrey
5681 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijalna distanca je ultimativni zahtjev tokom pandemije korona virusa i logično je pitanje - kakvog to uticaja ima na seksualne odnose. Je li bezjedno voditi ljubav dok hara COVID-19?

Da ponovimo, ovaj virus se širi prije svega direktnim kontaktom, pa je potrebna udaljenost između dvije osobe najmanje 2 metra... Da, seks može pogodovati širenju zaraze, i to nam je jasno jer se nikako ne može dogoditi na 2 metra razmaka.

Koronavirus je respiratorni virus, može se prenijeti bliskim kontaktom, ali se direktno ne prenosi putem genitalija, pojasnio je dr. Mark Surrey, profesor ginekologije na Univerzitetu UCLA.

Zapravo, trenutno siguran seks zavisi prije svega od pitanja - s kim?

Ako ste slobodni i tražite partnera

Trenutno nije pametno odlaziti na ljubavne sastanke, osim ako se to odnosi na društvene mreže. The New York City Health Department je nedavno objavio smjernice o sigurnom seksu za vrijeme pandemije, u kojima je preporučeno da.

Ideja da imate povremenog partnera trenutno nije dobrodošla. Prije svega, to se nikako ne podudara s trenutnom situacijom socijalnog distanciranja, a vi nikako ne možete znati s kim se vaš potencijalni partner druži i pazi li na izbjegavanje kontakta.

Šta ako ste u vezi ali vi i partner ne živite zajedno?

Vrlo jednostavno, ako ne dijelite životni prostor, onda morate poštovati socijalnu distancu. Seks putem telefona možda i nije tako loša ideja? Ako su vam simpatični seksi video snimci, onda pripazite da ih dijelite samo s pouzdanim partnerom.

Pokušavate da ostanete u drugom stanju?

Mnogim ženama je pomisao da ideju o proširenju porodice stave na čekanje. “Još postoje brojna pitanja o tome bi li žene trebale ili ne trenutno ostati u drugom stanju“, smatra dr. Surrey. Postoje neki dokazi koji upozoravaju da se virus može prenijeti s majke na bebu. Isto tako, ne postoje dokazi da se može prenijeti putem sperme ili jajašca.  Ipak, mnogi govore o tome da se, zbog života u karantinu,  krajem godine očekuje puno novih beba…

Imajte na umu činjenicu da se informacije oko širenja virusa stalno dopunjavaju ili mijenjaju. Pratite ih i čuvajte svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih.

Preporučujemo za Vas