Ne može na dva metra razmaka: Šta stručnjaci preporučuju?

Da, seks može pogodovati širenju zaraze, i to nam je jasno jer se nikako ne može dogoditi na 2 metra razmaka

10395 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Priča pomalo liči na stari vic: "Doktore, da li postoji mogućnost da ostanem u drugom stanju na rastojanju?" - "Da, ukoliko su mogućnosti duže od rastojanja".

Ako je svima savjetovano socijalno distanciranje, šta je sa seksom? Je li uopšte sigurno voditi ljubav dok hara COVID-19?

Da ponovimo, ovaj virus se širi prije svega direktnim kontaktom, pa je potrebna udaljenost između dvije osobe najmanje 2 metra. Isto tako virus se može „pokupiti“ sa zaraženih površina. Da, seks može pogodovati širenju zaraze, i to nam je jasno jer se nikako ne može dogoditi na 2 metra razmaka.

Koronavirus je respiratorni virus, može se prenijeti pljuvačkom i bliskim kontaktom, ali se direktno ne prenosi putem genitalija, pojasnio je dr. Mark Surrey, profesor ginekologije na Univerzitetu UCLA.

Sad kad smo to pojasnili, napomenimo da siguran seks zavisi od toga jeste li trenutno u ljubavnoj vezi i zašto ste se odlučili na fizički kontakt.

Ako ste slobodni i tražite partnera

Trenutno nije pametno odlaziti na ljubavne susrete, osim ako se to odnosi na društvene mreže. The New York City Health Department je nedavno objavio smjernice o sigurnom seksu za vrijeme pandemije, u kojima stoji preporuka da ne bi trebalo voditi ljubav s osobama koje ne žive u prostoru u kojem živite vi.

Ideja da imate povremenog partnera trenutno nije dobrodošla. Prije svega, to se nikako ne podudara s trenutnom situacijom socijalnog distanciranja, a vi nikako ne možete znati s kim se vaš potencijalni partner druži i pazi li na izbjegavanje kontakta, prenisi ordinacija.hr.

Što ako ste u vezi ali ne živite zajedno?

Vrlo jednostavno, ako ne dijelite domaćinstvo, onda morate poštovti socijalnu distancu. Seks putem telefona možda i nije tako loša ideja? Ako su vam simpatični seksi video snimci, onda pripazite da ih dijelite samo s pouzdanim partnerom.

Pokušavate da ostanete u drugom stanju?

Mnogim ženama je pomisao da ideju o proširenju porodice stave na čekanje. “Još postoje brojna pitanja o tome bi li žene trebale trenutno da ostanu u drugom stanju ili ne“, smatra dr. Surrey. Postoje neki dokazi koji upozoravaju da se virus može prenijeti s majke na bebu. Isto tako, ne postoje dokazi da se može prenijeti putem sperme ili jajašca. Ipak, svi govore o tome da se krajem godine očekuje puno novih beba…

U svakom slučaju, imajte na umu činjenicu da se informacije oko širenja virusa stalno dopunjavaju ili mijenjaju. Pratite ih i čuvajte svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih.

Bonus video: