Od mladosti do duboke starosti: Sedam muških seksualnih faza

Nakon tridesete godine nivoi testosterona opadaju oko jedan odsto godišnje

9009 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prosječan muškarac ima sedam seksualnih faza, obilježenih postupnim - vrlo sporim jer se događa tokom nekoliko decenija - padom aktivnosti.

Tinejdžersko doba

Muškarci ispod 20 godina obično su puni testosterona. Istraživanja Alfreda Kinsija, američkog naučnika, biologa i zoologa, koji se smatra osnivačem seksologije, pokazala su da u prosjeku imaju oko tri orgazma nedjeljno, ali u nekim slučajevima i mnogo više.

Dvadesete

Dvadesetogodišnjak ima samo nešto manje testosterona u odnosu na tinejdžerske dane. Prema Kinsiju, još uvijek je vjerovatno da će imati oko tri orgazma nedeljno, mada na to može uticati i činjenica da li je u vezi ili ne. Uopšteno, on je manje 'eksplozivan' nego prije i može da odloži orgazam.

Tridesete

U ovoj deceniji dolazi do još jednog vrlo blagog pada nivoa muških hormona. Prema klinici Mejo, od tridesete nadalje nivoi testosterona opadaju oko jedan odsto godišnje. Prosječan muškarac u svojim tridesetim vjerovatno ima nešto manje od tri orgazma nedjeljno. I obično ima mnogo bolju kontrolu. Mnogi muškarci mogu izdržati i pola sata.

Četrdesete

Jedan dio farmaceutske industrije pokušava d uvjeri javnost da postoji nešto poput „muške menopauze“ kako bi prodali hormonske ljekove za potenciju. Ali, ne postoji muški ekvivalent iznenadnog kolapsa polnih hormona kao kada žene pogodi menopauza, a većina muškaraca u ovoj starosnoj grupi još uvijek doživljava oko dva orgazma nedjeljno bez ikakve medicinske pomoći. Mnogi se u krevetu izuzetno dobro kontrolišu, a kao rezultat toga bolji su ljubavnici nego ikada.

Pedesete

Prosječni „rezultat“ za muškarce u pedesetim je 1,75 orgazama nedjeljno. Samo oko sedam odsto muškaraca je nemoćno u ovoj fazi i većina je sposobna da udovolji svojim partnerkama.

Šezdesete

U ovim godinama mnogo zavisi u kakvoj je muškarac formi i kakvog je zdravstvenog stanja. Većina ima manje od jednog orgazma nedjeljno, a brojni muškarci u šezdesetim odustaju od seksa u potpunosti. Kinsi je procijenio da oko 20 odsto šezdesetogodišnjaka pati od seksualne disfunkcije. S druge strane, ima i onih koji s ponosom ističu da imaju seksualne odnose dva puta nedjeljno ili povremeno.

Sedamdeset plus

Pouzdane podatke teško je pronaći za ovu starosnu grupu muškaraca. Sve veći broj ima loše zdravlje, što često umanjuje njihov seksualni učinak. Međutim, oko 70 odsto muškaraca starih 70 godina i dalje je potentno bez pomoći ljekova. U praksi su ljekovi poput Vijagre uveliko povećali seksualne aktivnosti muškaraca u ovim godinama. „Najstariji seksualno aktivni pacijent kog smo ikada vidjeli i dalje je imao redovne odnose sa svojom suprugom u 85. godini, zahvaljujući kombinaciji Vijagre i međusobnoj odlučnosti“, izjavili su ljekari i seksolozi Dejvid Delvin i Kristin Veber za Spectator Life.

A šta je sa ženama?

Istina je da se seksualni razvoj kod žena vrlo razlikuje. U tinejdžerskim i dvadesetim godinama orgazam je vještina koju moraju da nauče. Mlade žene se mnogo manje brinu o tome koliko često imaju seks ili doživljavaju orgazam, više ih brine da li ih partner voli i kako da izbjegnu trudnoću. „Mnoge žene srednjih godina žale što, dok su bile mlade, nijesu više uživale u seksu. Žene seksualnu osviještenost često doživljavaju znatno kasnije, tek kada djeca odrastu i kada izgrade dom i karijeru“, navode seksolozi.

Stručnjaci kažu da je to jedan od mogućih razloga što su sve učestalije veze između starijih žena i mlađih muškaraca. Ali većina žena ostaje sa svojim partnerima jer, kako ženama tako i muškarcima, važniji su zajednički interesi, dom i porodica od trčanja za seksualnim uzbuđenjima“, objasnili su Delvin i Veber, prenosi 24sata.hr.

Bonus video: