Razgovor o lošem seksu nije bauk: Uz ovih šest savjeta

Terapeutkinja Henry preporučuje parovima sa seksualnim problemima sljedeći trik. Trebalo bi da stavite na papir: 1.) Stvari koje vas uvijek uzbuđuju. 2.) Stvari koje su vam uglavnom OK i 3.) Stvari koje uopšte ne volite. Razmijenite spisak i otkrijte ko šta voli, a šta ne voli

1719 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Diskusiju o lošoj “izvedbi” nije baš pametno pokrenuti dok se ona dešava, u krevetu. Da ne pominjemo neprijatnost u kojoj će se vaš/a partner/ica biti doveden/a i da se može osjećati napadnuto. Tiffanie L. Davis Henry, seks terapeutkinja iz Amerike, predložila je nekoliko savjeta kako da to što bolje uradite…

Pravo okruženje

Započnite tu škakljivu temu tek kad ste oboje opušteni i nijeste u krevetu – na primjer, za vrijeme večere ili kad se udobno opuštate na kauču.

Pozitivna izjava

Kritika, uramljena u pohvalu, bolja je nego sama kritička izjava. Na primjer: “Jako mi je lijepo kad mi ljubiš vrat. To bi mogao češće da radiš”, umjesto: “Nervira me me kad tako brzo kreneš na stvar”.

Ne očekujte čuda

Iz razgovora o seksu morate izdvojiti sve stvari koje vaš partner/ka ne može promijeniti – čak i kad bi htio. U to se ubrajaju i njegove fizičke karakteristike, ali njegov prirodan miris tijela. Radi se o tome da bi trebalo da promijenite određeni način ponašanja, a ne osobu.

Pitajte kakve ima želje

U otvorenom razgovoru o seksu nemojte pričati isključivo o vašim željama. Vaš/a partner/ica takođe ima pravo na ispunjenu seksualnost pa ga/je pitajte šta najviše voli i čega bi se mogao/la odreći.

Spisak

Terapeutkinja Henry preporučuje parovima sa seksualnim problemima sljedeći trik. Trebalo bi da stavite na papir: 1.) Stvari koje vas uvijek uzbuđuju. 2.) Stvari koje su vam uglavnom OK i 3.) Stvari koje uopšte ne volite. Razmijenite spisak i otkrijte ko šta voli, a šta ne voli.

Podrška stručnjaka

Ponekad se seks ne poboljša ni nakon brojnih razgovora. Ako imate osjećaj da ste u slijepoj ulici, potražite pomoć stručnjaka – pogled izvana mogao bi da bude vrlo koristan.

Bonus video: