Bez milosti: Šta ubija seksualnu želju

Neriješeni problemi u vezi jedan su od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona

9914 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gubite li vi i/ili vaš partner interes za seks? Niz psiholoških, ali i fizičkih faktora mogu negativno da utiču na želju za seksom. Evo su neki od najvećih neprijatelja zdravog seksualnog nagona.

Stres

Postoje osobe koje uspijevaju da obave niz stvari dok su pod stresom. Ali, osjećati se seksi pod stresom nije jedna od njih. Poslovni stres, finansijske boljke, briga za bolesnog člana porodice i druge stresne situacije mogu da smanje libido. Kako biste nivo stresa držali pod kontrolom, možete da naučite neku od metoda nošenja sa stresnim situacijama ili da potražite savjet stručnjaka.

Problemi u vezi

Neriješeni problemi u vezi jedan su od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona. Emocionalna bliskost jako je važna za seksualnu želju, posebno kod žena. Razne prepirke, slaba komunikacija, nedostatak povjerenja i druge prepreke potpunoj intimnosti mogu rezultirati smanjenim libidom.

Alkohol

Piće ili dva mogu vas oraspoložiti i 'pripremiti teren', ali alkohol nije uvijek i najbolji pokretač seksa. Naime, poznato je da alkohol opušta i uklanja kočnice, ali može i da otupi vaš seksualni nagon. Takođe, ne smatraju svi opijenost vinom, privlačnom karakteristikom partnera. Ako već volite da se opustite uz dobro vino, pobrinite se da ne popijete previše.

Premalo sna

Ako osjećate nedostatak seksualne želje, možda je u pitanju prerano ustajanje ujutro, ili odlazak na spavanje prekasno. Možda imate problema sa spavanjem u obliku insomnije ili apneje. Šta god da ometa vaš dobar noćni odmor, takođe utiče na seksualnu želju. Premalo sna izaziva umor, a umor potkopava seksualnu želju.

Roditeljstvo

Roditeljstvo samo po sebi neće "ubiti" svaku želju za seksom. Ali, ponekad je teško biti intiman i pronaći vrijeme za seks kada djeca "vrebaju" iza svakog ćoška. Probajte da obezbijedite vrijeme samo za vas i partnera, a za djecu neka se privremeno pobrine porodica ili prijatelji.

Slika o sebi

Teško se osjećati privlačnim, ako patite od nedostatka samopouzdanja zbog neatraktivnog izgleda, bilo to realno stanje stvari ili ne. Na primjer, brojne djevojke sebe smatraju debelima, pa ne vole da ih iko drugi gleda, što svakako nije dobra polazna tačka za zdrav seksualni život. Ako vaš partner ima sličnih problema, uvjerite ga da vam je privlačan i da su slike koje ima sam o sebi potpuno pogrešne. Takođe, vježbanje, kojem se mnogi priklone kako bi se učvrstili i izgledali bolje, ne samo da jača samopouzdanje, već i pozitivno utiče na libido.

Depresija

Ova jednačina nikako nije pravedna – mnogi antidepresivi mogu smanjiti seksualni nagon, ali jednako tako djeluje i depresija. Ukratko, šta god da uradite, nije dobro. Ako ste primijetili smanjenje libida, možda se radi o znaku da ste depresivni. Klinička depresija, iako ozbiljno stanje, može se izliječiti.

Bonus video: