ZAČARANI KRUG

Evo zašto žene gube volju za seksom: I poneki muškarac

Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimuliše redovnim seksom, dakle kad jednom žena izgubi volju za seksom lako može ući u začarani krug

 

6851 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je u moderno doba sve više pripadnika 'jačeg pola' s oslabljenim libidom, i dalje su žene te na koje najčešće stižu pritužbe da su izgubile želju za seksom u dugogodišnjem odnosu ili braku.

Ali koji je stvarni ili barem najčešći uzrok one slavne ženske "glavobolje"?

Oko polovine žena u nekoj fazi života pati od smanjenog libida

Prema istraživanju na više od 5.000 žena starih od 20 do 55 godina, između 30 do 50 odsto žena je priznalo kako je u barem jednoj fazi života iskusilo manjak seksualne želje sa stalnim partnerom.

Ipak, ovdje nije riječ o manjku ljubavi ili generalne privlačnosti prema partneru, jer su istraživači analizirali odgovore žena koje su se izjasnile kao "zadovoljne ukupnim odnosom". Iako žene mogu imati smanjenu želju u bilo kojoj dobi, promjene poput rođenja djeteta, menopauze ili usljed hormonalnih problema (poput poremećaja štitnjače), ljekari ističu kako su takve stvari prolazne i nijesu nerješive - nakondovođenja hormona u red, vraća se i polna želja.

Od svih mogućih uzroka, glavni okidač je jedna te ista stvar

Uz preduslov da je emotivna veze između partnera i supružnika stabilna u smislu da ne nedostaje komunikacije, nježnosti i zajedničkog osjećaja zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i oni psihološki uzroci, poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva izgledom i depresije.

Ali stvar je u tome što ti psihološki uzroci realno povremeno pogađaju svakog, a neće se pretvoriti u dugoročna razdoblja bez ili s vrlo malo seksa.

Pravi uzrok je, tvrde naučnici, smanjenje testosterona. U tijelu zdrave žene do srednjih godina nalazi se čak deset puta više testosterona nego estrogena. Taj muški hormon utiče na raspoloženje, energiju i libido kod žena - baš kao što to čini i u tijelu muškaraca.

Začarani krug

Referentni nivo testosterona kod žena iznosi od 0,22 do 2,9 nmol/L, a nivo ovog hormona u krvi nije stalan. Ako je hormon viši, veća je želja za seksom i obrnuto. Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimuliše redovnim seksom, dakle kad jednom žena izgubi volju za seksom (bilo zbog psihičkih, fizičkih razloga ili pak nekog problema u odnosu) lako može ući u začarani krug.

"Ako žena nastavlja da samu sebe uvjerava kako je u redu da nema seks seksa s partnerom jer je pod stresom i nema volju za time, sama sebi unaprijed smanjuje želju u budućnosti. Kod one žene koja zna da je pod stresom, ali ima aktivan pristup rješavanju svog problema želje, biće i većeg truda u smislu razvoja seksualnih maštarija i ostalih stvari koje će naposljetku 'upaliti' libido", kaže seksualna terapeutkinja iz Australije, dr Rosie King.

Tako je zapravo mirenje s nedostatkom polne želje i uzrok smanjenja libida u budućnosti, ističu stručnjaci.

A šta je s muškom glavoboljom?

Za razliku od 30 do 50 posto žena s povremenim fazama smanjenja ili gubitka libida, kod muškaraca je taj postotak ipak nešto manji - svodi se na od 10 do 20 posto njih. Takođe, kod muškaraca će se testosteron proizvoditi nezavisno da li su seksualno aktivni ili ne.

Ipak, muškarci imaju znatno veće nivoe tog hormona u tijelu, pa je kod njih kao glavni uzrok smanjenog libida fizičko smanjenje testosterona koje se lako dokazuje analizom krvi, a podiže zdravijim načinom života, boljom ishranom i raznim suplementima poput cinka. Gubitak libida odnosi se i na smanjenje želje za pornografskim sadržajima i masturbacijom. Ako kod pojedinca postoji želja za seksom u vidu masturbacije, razvijanja seksualnih maštarija i masturbacije, tada se ipak treba vratiti na traženje problema u samom odnosu s partnerom.

Preporučujemo za Vas