I u dobru i u zlu: Najozbiljnija iskušenja u braku

Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta su istovremeno i čudesni i teški. Nedostatak sna i sumnja u sve što radite izazivaju nervozu, pa su svađe sve češće

7279 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

U braku se partneri suočavaju sa mnogim situacijama koje vrlo često mogu staviti na probu sve ono što su godinama gradili. Pravo zajedništvo vidi se tek tokom teških razdoblja kao što su bolesti, neplodnost ili pak prevara. Tek se tu vidi koliko su parovi spremni da se žrtvuju i pridržavaju li se onoga ‘u dobru i u zlu’.

Neplodnost

Neplodnost može biti veliko breme za par i unijeti pravi razdor u brak. Partneri se mogu međusobno optuživati da se jedno od njih dovoljno ne trudi, ne želi da posjeti doktora i prevazđe svoj sram. Najvažnije je porazgovarati o opcijama i odlučiti kojim putem krenuti. Ako se samo jedno od vas trudi, partner bi mogao biti jako razočaran. Takođe, postoji mogućnost da će onaj koji ne može da ima djecu osjećati krivicu zbog toga i još se više povući u sebe. U tim trenucima je važno da partneri jedno drugom budu podrška, a sebičnost ostave sa strane.

Prevara

Nevjera ostavlja duboke emocionalne tragove i u trenu može uništiti brak. Spašavanje odnosa nije nimalo lako i najprije treba postaviti pitanje zaslužuje li preljubnik oprost, a potom i drugu priliku. Ako ste odlučili da oprostite, treba da znate da je vaša stara veza mrtva. Stoga treba krenuti ispočetka. U toj novoj vezi možda neće imati jednako povjerenja kao prije, ali bit će znak da vas ništa ne može rastaviti. Takođe, ako je partner već odlučio da oprosti prevaru, onda više ne bi trebao da je spominje, naročito ne pred dugima. Sarkastične primjedbe i komentari o prošlosti uništće brak zato što su dokaz da zapravo nijeste spremni za novi početak, prenose Nezavisne novine.

Rođenje djeteta

Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta su istovremeno i čudesni i teški. Nedostatak sna i sumnja u sve što radite izazivaju nervozu, pa su svađe sve češće. Pokušajte da s partnerom ravnopravno podijelite brigu oko djeteta, tako da sami ne podnosite sav teret. To će smanjiti stres i još vas dublje vas povezati.

Teška bolest

Bolest i te kako mijenja dinamiku odnosa, takva situacija učiniće sve prethodne svađe nevažnima. Najvažnije je pružiti jedno drugome podršku i u takvim trenucima se još više posvetiti vezi. Neka ona postane utočište koje će vam pomoći da smognete snagu i nastavite dalje.

Otkaz

Financijska kriza pravi je teret za brak, a manjak osnovnih sredstava za život može ljude natjerati da se međusobno okrivljuju za otkaz, loše investicije ili nepromišljeno trošenje. Takva situacija mijenja dosadašnji stil života, izaziva stres i pogađa cijelu porodicu. Treba joj pristupiti hladne glave i zajedno odlučiti koji je sljedeći korak.

Bonus video: