Parovi sa velikom razlikom u godinama: Ima li budućnosti?

Bitno je da se akteri ne obaziru na predrasude koje mogu vladati u njihovom okruženju, kako bi sebi olakšali. Ipak, stprema mišljenju stručnjaka, poneke prepreke koje nosi preveliki starosni jaz su teško premostive

8476 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne biramo s kim, kad i kako će ljubav da se dogodi. Ponekad se, međutim, desi da na prvi pogled izabranik nije idealan odnosno da odudara od projekcije „idealnog“ po godinama i većina prijatelja će vam reći da je priča promašena jer takve veze ne uspijevaju.

Oni koji su to imali u iskustvu, međutim, tvrde drugačije.

"Viđala sam parove sa značajnom razlikom u godinama, koji uspijevaju da premoste taj jaz - kaže stručnjakinja za veze Rejčel O. Sasman. Ona dodaje da je ono što je neophodno kako bi ova razlika bila premošćena, jeste dobar smisao za humor, kao i sposobnost da se o ovom fenomenu diskutuje. Kaže da je od značaja kad je mlađi partner odnosno partnerka zrela za svoje godine, a druga polovina je vesele prirode i pomalo nezrela, prenosi "This is insider".

Sasman kaže da su poneke prepreke koje nosi preveliki starosni jaz ipak teško premostive: "Što više dvoje imaju zajedničkog, veća je vjerovatnoća da će veza potrajati - tako je i sa ljubavima u kojima nema ove specifičnosti, a kad su u pitanju veze između dvoje različitod doba, ovo je od posebnog značaja".

Ona je podijelila iskustva parova sa kojima je imala priliku da sarađuje, i evo šta su imali da kažu.

"Naša razlika je 19 godina - ona je imala 21, a ja 40 kad smo počeli da se zabavljamo" - kaže Džon i dodaje da smatra da je veza uspjela jer se on odrekao stava da „sve zna bolje“ jer je stariji i iskusniji. "Danas smo zajedno već 14 godina, u braku smo poslednje dvije godine, i veoma se razlikujemo po mnogo čemu, ali je ključna stvar međusobno poštovanje – to nas je održalo skupa sve ove godine", dodao je.

"Džejk i ja smo zajedno preko 20 godina, a naša starosna razlika od 14 godina zapravo nikad i nije bila problem. Mislim da ta razlika sama po sebi nije problem - prije se barijera stvara ukoliko postoji razlika u sistemu vrijednosti, kao i ako su dvoje karakterno sukobljeni - objašnjava Mej i dodaje da je ključna stvar u vezi, bez obzira na razliku u godinama - prihvatiti parnera onakvog kakav suštinski jeste.

Rejčel O. Sasman na kraju kaže da ovaj jaz nije ništa teže premostiti nego neke druge prepreke u odnosima, i da je bitno da se akteri ne obaziru na predrasude koje mogu vladati u njihovom okruženju, kako bi sebi olakšali, a i kako bi svojim ležernim odnosom prema ovoj „barijeri“ okolini pokazali da ovo zapravo nikako nije nepremostiv problem.

Ljubav, poštovanje i kompromisi, kao i u svakoj drugoj vezi, neophodni su za normalno funkcionisanje i održanje i ovih odnosa.