Kada žele da poprave seksualni život: Parovi prave ovu grešku

"Seks je kao odlazak na igralište. Važan je izlazak, a ne spuštate li se niz tobogan", kaže bračna savjetnica

5673 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada par pokušava da oživi svoj seksualni život, često je cilj pronaći način za više seksa u vezi. Učestalost se često uzima kao jedino obilježje dobrog seksualnog života.

Koliko često parovi treba da imaju seks zapravozavisi od toga koliko seksa žele partneri. Prema riječima Jessi Zimmerman, seks-terapeutkinji i bračnoj savjetnici, česti problem s kojim se parovi mogu susresti dok pokušavaju da postignu 'pravu količinu' seksa je način na koji broje seksualne susrete.

Šta se uopšte smatra seksom?

U odnosima između muškaraca i žena, parovi često o seksu razmišljaju kao o snošaju. Zato, kad ljudi pokušavaju da poprave ili začine seks s partnerom, više-manje razmišljaju o povećanju broja seksa u smislu penetracije i orgazma.

"Taj uski fokus često propušta cjelinu seksa uopšte. Poenta seksa, s moje tačke gledišta, je podijeliti zadovoljstvo sa svojim partnerom i tokom tog procesa produbiti osjećaj povezanost u vezi", kaže Zimmerman.

Dakle, ako se usredsredite na ostvarivanje određenog čina, nastavlja ona, fokusirate se na pogrešnu stvar. A to dodatno povećava pritisak na ljude koji može dovesti do smanjena seksualne želje.

"Sjajan seks ne znači raditi određene stvari s određenim djelovima tijela. Radi se o tome šta možete da uradite kako bi se tjelesno dobro osjećali i uživali u erotici, intimnosti i povezanosti kao par", objašnjava stručnjakinja.

Kako poboljšati seksualni život?

"Provodite intimno vrijeme zajedno, bez pritiska da postignete cilj ili radite određenu stvar", preporučuje Zimmerman.

Svakako možete da pokušate da povećate broj seksualnih činova, ali ideja je ući u te trenutke bez očekivanja da će to dovesti do orgazma ili klasičnog seksa. Lezite u krevet i senzualno dodirujte tijelo svojeg partnera, piše mindbodygreen. Zabavite se na kauču.

Obucite se, priredite romantičnu večeru i uživajte u osjećaju da ste jedno drugom privlačni. Potražite načine da podstaknete senzualnost i novu strast u svojoj vezi ili da se oslonite na trenutak nježne intimnosti. Usredsredite se na to koliko vas ovi trenuci povezuju i uzbuđuju.

Ključno je biti potpuno prisutan u ovim trenucima, a ne razmišljati o tome što bi trebalo raditi ili koji je sljedeći korak.

"Seks je kao odlazak na igralište. Važan je izlazak, a ne spuštate li se niz tobogan", kaže Zimmerman i zaključuje: "Ne trebate vam plan. Istina je da doslovno ne možete pogriješiti. Svaki put kad uspijete da zajedno provedete intimno vrijeme je uspjeh".

Bonus video: