Najbolje godine za seks: Nijesu iste za muškarce i za žene

Nijesu važni samo hormoni

19024 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na prvi pogled može izgledati da hormoni igraju glavnu ulogu kada je u pitanju želja za seksom, ali to nije tako u svim slučajevima. Važnu ulogu u stvaranju libida imaju i drugi faktori, kao što su psihički, socijalni i fizički.

Zbog toga se često dešava da ljudi koji bi trebalo da budu na vrhuncu svoje seksualne moći zapravo imaju manji libido od starijih ljudi.

Muškarci u dvadesetim godinama

Tokom dvadesetih godina muškarci imaju visok nivo testosterona, hormona odgovornog za seksualno uzbuđenje, zbog čega muškarci ovog uzrasta obično imaju jak seksualni nagon.

S druge strane, oko 8 odsto muškaraca u dvadesetim godinama doživljava povremene probleme sa erektilnom disfunkcijom.

Žene u dvadesetim godinama

Žene su najplodnije od tinejdžerskih godina do kasnih dvadesetih. Kao rezultat toga, neke žene ovog uzrasta osjećaju manji seksualni nagon, ali nije sasvim jasno zašto. Naučnici smatraju da se želja za seksualnim odnosom kod žena povećava kada plodnost počne da opada, odnosno krajem dvadesetih godina.

Muškarci u tridesetim i ranim četrdesetim

Iako testosteron počinje polako da opada oko 35. godine, mnogi muškarci i dalje imaju jak seksualni nagon tokom ovih godina. Nivoi testosterona obično padaju za oko jedan procenat godišnje, ali kod nekih muškaraca može da padne brže, što može uticati na njihov seksualni nagon.

Osim toga, mnogi muškarci u ovim godinama osjećaju veliki stres zbog posla, porodice i drugih obaveza, što može u velikoj mjeri uticati na to koliko su zainteresovani za seks.

Žene u tridesetim i ranim četrdesetim

Žene u ovim godinama imaju najjači seksualni nagon. Jedno istraživanje je pokazalo da žene između 27 i 45 godina imaju češće i intenzivnije seksualne fantazije od mlađih i starijih žena i da češće imaju seks.

Muškarci 50+

Za muškarceu ovom životnom dubu, koji su dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja ne postoji razlog zašto ne bi trebalo da nastave da uživaju u svom seksualnom životu.

Ipak, u ovim godinama se često javlja problem erektilne disfunkcije, odnosno erekcije postaju ređe i nedovoljno jake za seksualni odnos.

Samo starenje nije glavni uzrok erektilne disfunkcije, već zdravstveni problemi koji dolaze sa godinama, kao što su bolesti srca, dijabetes, visok holesterol i ljekovi koji se koriste za njihovo liječenje.

Žene 50+

Nakon 50. godine neke žene postaju sve zainteresovanije za seksualni odnos jer više ne moraju da brinu o neželjenim trudnoćama i imaju više vremena. Međutim, kako se približava menopauza, nivoi estrogena opadaju, što smanjuje libido kod žena i može dovesti do suvoće vagine.

Toplotni talasi, anksioznost, debljanje i problemi sa spavanjem takođe mogu poremetiti seksualni nagon žene.

Bez obzira na pol i godine, važno je razgovarati sa ljekarom o problemima sa seksualnim nagonom, jer nizak libido može biti simptom zdravstvenog stanja. Pored razgovora sa ljekarom, važno je razgovarati i sa svojim partnerom. Isprobavanje novih stvari kako se životni stadijumi mijenjaju može pomoći da se oba partnera više zainteresuju za seks, piše Slobodna Dalmacija.