Bolne i odnose bez orgazma medicina rješava

Doktorka Jelena Nišević-Lazović, specijalizantkinja ginekologije i akušerstva i stručnjakinja za estetiku u ginekologiji, govori o problemima intimne regije kod žena i načinima kako da se prevaziđu

13306 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žene koje brinu o svom tijelu vrlo su svjesne toga kojim djelovima tijela nisu zadovoljne. Kada su seksualni odnosi bolni, velik broj žena će ih izbjeći, a nije rijetkost i da izbjegavaju da uopšte o tome razgovoraju. Tema za izbjegavanje je i izostanak orgazma, pa i nezadovoljstvo izgledom intimne regije.

Takav odnos prema tijelu čini da se žena u njemu osjeća loše, a za one koje imaju partnere, sve to odražava se i na kvalitet odnosa.

Doktorka Jelena Nišević-Lazović, specijalizantkinja ginekologije i akušerstva iz Novog Sada, stručnjakinja je i za estetiku u ginekologiji. U razgovoru za “Vijesti” govori o tome sa kojim se problemima intimne regije žene najčešće suočavaju, kao i načinima kako da se ti problemi prevaziđu.

”Zašto nas je stid da pričamo o bolnom seksualnom odnosu, izostanku orgazma ili pak da smo nezdavoljne izgledom svoje intimne regije? Te promjene čine da se neke žene osjećaju lošije u svom tijelu, dovode do gubitka samopoštovanja, kao i narušavanja partnerskih odnosa. Istraživanja pokazuju da ljudi kao neprijatnu temu za razgovor izdaju upravo seksualnost. Pričati o njoj i reproduktivnom zdravlju neprijatnije je od razgovora o novcu, smrti i razvodu. Neinvazivne metode podmlađivanja na intimnoj regiji žene već se godinama praktikuju u svijetu, i one efikasno rješavaju pomenute probleme, ali i druge tegobe koje se najčešće javljaju tokom menopauze, ali i kod mladih žena. Kako već koristimo filere, PRP i mezoniti na svojim licima, smatram da će liječenje genitalne regije ovim metodama vremenom postati uobičajeno, posebno kada žene uvide šta se sve može njima postići”, kaže Nišević-Lazović.

Prema njenim riječima, žene u dvadesetim i tridesetim godinama najčešće se suočavaju sa neugodnim i bolnim seksualnim odnosom, a ginekologu se često javljaju i zbog suvoće vagine, infekcija, neprohodnih jajovoda, mioma, cista na jajnicima, izostanka orgazma ili zbog (ne)savršenog izgleda genitalne regije.

Žena u četrdesetim i pedesetim godinama, dodaje ona, najčešće pati od posljedica slabljenja mišićnog karličnog dna i gubitka elastičnosti vagine - spada ginenitalnih organa, nekontrolisanog mokrenja i seksualne disifunkcije.

Mnoge žene, pojašnjava Nišević-Lazović, gube vaginalnu mišićnu snagu nakon porođaja, ali i zbog ekstremnih promjena težine, starenja, napornih aktivnosti ili genetike.

Ona kaže i da je suvoća vagine čest simptom kod mnogih žena i da se može javiti u bilo kom periodu života, najčešće u menopauzi.

Ne treba ćutati: Jelena Nišević-Lazović
Ne treba ćutati: Jelena Nišević-Lazovićfoto: Genesis

”Povezuje se sa manjkom estrogena, hormona koji je esencijalan za dobar tonus i debljinu zidova vagine. Bez estrogena, tkivo vagine postaje fragilno, stvaraju se sitne pukotine koje zatim uzrokuju dalju nelagodnost u vidu bola i sukrvice. Posljedice pada estrogena su iritacija (ponekad se može razviti hronična iritacija, što rezultira istinskom nelagodnošću tokom seksualnog odnosa), vježbanja - naprimjer vožnja biciklom, jahanje i nošenje uske odjeće, ponovljene infekcije urina i opšta nelagodnost, svrab, dispareuniju - bolni odnosi... Iako je glavni razlog za pojavu suvoće vagine pad nivoa estrogena, uzroci suvoće mogu biti različiti. Problemi sa vaginom mogu biti uzrokovani raznim ljekovima (tamoksifen, isotretinoin, triciklični antidepresivi, neuroleptici, hirurška menopauza, hemoterapija i radijacija organa male karlice), pušenje, izbjegavnje seksulanog odnosa, dijabetes, trudnoća i dojenje”, pojašnjava Nišević-Lazović.

Prema njenim riječima, postoji nekoliko procedura koje su minimalno invazivne, minimalno bolne i veoma su efikasne u rješavanju problema koje se javljaju u genitalnoj regiji.

”Hijaluronski fileri vagine se koriste kod problema sa suvoćom, kod povećanja G-tačke radi doživljavanja orgazma, za korekciju ulaza u vaginu koji zjapi nakon neadekvatno ušivene epiziotomije i, konačno, za estetiku velikih stidnih usana. PRP, odnosno plazma obogaćena trombocitima, je tretman kojim možemo da tretiramo klitoris, takođe radi boljeg orgazma, zatim prednji zid vagine kod urinarnih inktontinencija. PRP je takođe blagotvorna supstanca koju možemo ubrizgati i unutrašnjost materice, i time pripremiti sluznicu materice za usađivanje embriona tokom vantjelesne oplodnje. Mezoniti su ustvari ništa drugo nego niti konca namotani na kanile kojima možemo podizati i zadnji zid vagine, tj. korigovati početni spad vaginalnih zidova, ali i pomoći kod početnih stadijuma nevoljnog oticanja urina”, pojasnila je Nišević-Lazović.

Kao ništa manje efiksan, navodi tretman laserima koji utiče na širok spektar problema u vagini.

”Od suvoće, preko smanjenja bola kod žena koje imaju bolne odnose, zatezanje prednjeg i zadnjeg zida vagine kod spada sve do trećeg stadijuma”.

Prije svakog tretmana, neophodna posjeta ginekologu
Prije svakog tretmana, neophodna posjeta ginekologufoto: Genesis

Kako je kazala, ljekari na zapadu već neko vrijeme izvode i zahvat takozvanog “uvećanja” G-tačke hijaluronskim injekcijama, ili “boostovanje klitorisa PRP-em”.

”G-tačka se smatra za jedno od erotskih najosjetljiviih mjesta na tijelu žene. Ime je dobila u čast njemačkog ljekara Ernesta Grefenberga. Lokalizacija joj je na prednjem zidu vagine na oko pet centimetara od ulaza u vaginu i veličine je zrna graška. Ova intervencija može se uporediti sa pirsingom na prednjem zidu vagine veličine dugmeta ili petoparca, ali je aplikovani dio mekan, elastičan i ne izaziva smetnje. Na taj način, tačka G postaje malo ispupčenje prednjeg zida vagine, odnosno tačka G se uveća tri do četiri puta i postaje lako dostupna i može se napipati iza preponske kosti. Materijal koji se aplikuje je apsolutno inertan i bezopasan, a već dva do tri sata poslije intervencije žena može imati polne odnose. Efekti tretmana traju najmanje šest mjeseci. Materijal koji se ubacuje u vaginalni zid učvršćuje vaginu i garantuje mnogo intenzivnije orgazme, tako da pacijentkinja ima zadovoljstvo i pri šetnji, odlasku u kupovinu, vožnji bicikla, a da ne govorimo o polnom odnosu”, pojasnila je Nišević-Lazović.

Na pitanje kako da žena zna koji je tretman najbolji za nju, kaže da to zavisi od toga u kojem stanju i sa kojim problemima dolazi i da se u odnosu na to radi procjena i kombinuju tretmani.

”Prvi korak je da uradimo ginekološki pregled”, kaže i dodaje da, nakon što su jednom urađeni, tretmani traju oko godinu do dvije.

”Kao i kod svih drugih procedura koje se rade na primjer na licu. Nakon pregleda, ljekar daje indikaciju za određeni tretman za koji procjenjuje da bi bio najbolji, te se dogovara sa pacijentom o tome koliko tretmana i u kom vremenskom razmaku bi se radili. Za filere je dovoljan samo jedan tretman, a za lasere radi se nekoliko. Nakon završetka terapijej potrebno je održavanje koje se radi najčešće jednom godišnje, a idealan trenutak za to pacijentkinje same primijete i same se jave na kontrolu”, pojasnila je Nišević-Lazović.

Tvrdi i da neželjenih efekata nema, ali i da se navedenim tretmanima ne mogu tretirati neka ozbiljnija stanja.

”Jedini neželjeni efekat je da tretman ne uspije, što može da se desi, ali rijetko. Na ovaj način nije moguće tretirati ozbiljne i odmakle stadijume spada zidova vagine, već se tome mora pristupiti operativno. Ipak, savjet je da svaka žena ode kod ginekologa koji je obučen za ove procedurej kako bi se konsultovala i po mogućnosti izbjegla invazivne procedure i operativno liječenje ukoliko je to moguće”.

Dodaje i da Crna Gora i region nisu usamljeni kad je u pitanju otvorenost da se na ove teme razgovara i da je to slučaj i u zemljama Evropske unije.

”Neka evropska istraživanja pokazuju da se na uzorku od 887 uzastopnih ginekoloških ordinacija, samo tri odsto žena spontano požalilo na seksualne disfunkcije. Svega 16 odsto žena su prepoznale te teškoće, kada su ispitivane od strane ljekara. Ukupno od 1.557 žena starosti 57 i 58 godina, samo 22 odsto je prijavilo da razgovara o aspektima seksualnog života sa ljekarom”, navodi doktorka Nišević-Lazović.

Kao za lice i usne, postoje i fileri vagine

Hijaruronski fileri se na tržištu regiona široko koriste za uklanjanje bora na licu i korekciju usana, ali i za uljepšavanje intimne regije, pojašnjava Nišević-Lazović.

”Razlika je u tome što je ovaj filer posebno formulisan za poboljšane izgleda područja oko vagine. Koriste se za podmlađivanje velikih usana, prikrivanja malih usana radi simetričnog izgleda i smanjenja suvoće vagine. Takođe se može staviti u vaginu radi poboljšanja vlažnosti u tkivu, a onima kojima to treba, možemo povećati G-tačku. Nabori i mlitavost mogu se riješiti na više načina - operativno, laserski ili, u posljednje vrijeme, upotrebom dermalnog filera - hijaluronska kiselina u formi filera”, kaže ona.

Bonus video: