Nije nimalo rijetko: Zašto pristajete na seks i kada ga ne želite?

Umjesto da popustite njegovom insistiranju, protumačite ga na jedini pravilan način, a taj je da vas muškarac s kojim ste u vezi ne poštuje

9926 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seks je danas u velikoj mjeri demistifikovan, ponekad čak izgleda kao da se smatra' rekreativnom aktivnošću' zbog čega žene osjećaju sve veći pritisak da moraju uvijek potvrdno da odgovore na želju svog partnera

J li vam se nekad desilo da se nađete u situaciji da pristanete na seks kada vam do njega nije bilo ili ste se upustili u odnos s nekim s kime niste bili sto posto sigurni da ga želište i najradije bi da možete da vratite film unazad? To se događa češće nego što mislite, pokazala je studija objavljena u knjizi Why Women Have Sex: Understand Sexual Motivations from Adventure to Revenge.

Uživanje i ljubav treba da budu jedini opravdani motivi za seks, ali stvar je puno kompleksnija. Na primjer, žene će se upustiti u seks iz straha da ih partner, ukoliko ga odbiju, ne prevari ili će im seks poslužiti kao nagrada partneru za obavljanje kućnih poslova, a nekima će to biti način da podignu samopouzdanje (ne baš najbolji, ali žene to čine kada su najranjivije i treba ih razumjeti).

U nastavku pogledajte zbog čega žene, kako piše zena.rtl.hr, kažu da, kada misle ne.

Koliko je to učestalo potvrđuje i neslana, ali i potencijalno vrlo opasna muška 'šala' na ženski račun, koja glasi: Kada kažu ne, žene misle da. To znači da će pristati na seks iako kažu da im do njega nije. Muškarci će pritom misliti da ih je samo malo trebalo nagovarati i da na kraju ipak nijesu mogle da odole njihovom šarmu. Međutim, istina je drugačija. Evo zbog čega se žene upuštaju u seksualne odnose onda kada bi radije prale prozore.

Osjećaju pritisak

Mnoge djevojke i žene osjećaju pritisak od strane dečka ili muškarca s kojim izlaze. Često to počinje kao nevino ohrabrenje da naprave sljedeći korak u vezi, ali ukoliko partner s time pretjeruje, mnoge će pristati na seks prije nego što su spremne. Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji (a ona nema veze s godinama, može se dogoditi bilo da ti je 20, 40 ili 60), umjesto da popustite njegovom insistiranju, protumačite ga na jedini pravilan način, a taj je da vas muškarac s kojim ste u vezi ne poštuje. Ukoliko se pored njega osjećate nelagodno, treba da napravite korak unatrag, a ne korak unaprijed.

Žele seksom da poprave vezu

Ovo je greška koju mnoge žene ponavljaju. Kada dođe do problema u vezi, čini im se da će se oni najjednostavnije i najbrže popraviti u krevetu. Možda je to zbog hormona koji se luče tokom seksa pa ostavljaju kratkotrajno privid sreće. Seks će možda zbližiti par u tom trenutku, ali dugoročno, ukoliko se problemi ne riješe na poljima na kojimasu nastali, ništa se neće popraviti. Zato, ne bi se trebalo upuštati u 'sanacijski' seks. Posebno ne u onaj koji za svrhu ima i širenje porodice. Djeca nikada nijesu i neće spasiti vezu između dvoje ljudi.

Žele da se povežu sa partnerom

Osjećaj bliskosti od ključne je važnosti za vezu, ali on se gradi na svim poljima, ne samo u seksu. Žene će se seksom približiti partneru, ali to ne znači da će biti obostrano. Naime, muškarci seks doživljavaju malo drugačije. Žene će se nakon odnosa osjećati možda ranjivo, možda zavisno od partnera, vrlo vjerojatno osjećaće da je veza s njim jača nego prije, dok su muškarci u stanju da zadrže distanciranost. Naravno, ne može se generačizovati. Ima i žena kojima seks ne znači više od razonode, a i muškaraca koji se neće upustiti u usputni seks, kao i brojnih i jednih i drugih koji su u zoni između ove dvije krajnosti.

Neprijatno im je da odbiju seks

Ovo je posljedica manjka samopoštovanja i samopouzdanja koji su ponekad jako dobro prikriveni. Naime, može se dogoditi da žena pristane na seks jer ne želi da povrijedi partnera, ali saosjećajnost u ovom slučaju u krajnjem, ipak, proizlazi iz manjka samopoštovanja. Ako često praktikujete ovu vrstu seksa, počećete da ga doživljavate kao zadatak koji morate da 'odradite' kako bi nekome iskazale ljubav. Da, ljubav je glavna pretpostavka za seks, ali ne na ovaj način. I očigledno ne za ovu vrstu ljubavi. Dobro razmislite volite li svog partnera dovoljno, odnosno onako kako bi trebala ili je vaš odnos ipak prijateljski.

Bonus video: