Iz godine u godinu: Kako se i zašto mijenja seksualni nagon

Naše tijelo i njegove potrebe s godinama se mijenjaju. Znate li kad ste vi i partner najspremniji za seks, a koji su mogući uzroci nedostatka te želje u nekim godinama?

9351 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Može izgledati kao jednostavno pitanje, ali naučnici još uvijek ne mogu da se slože oko toga što tačno čini naš seksualni nagon ili kako ga mjeriti kod muškaraca ili žena. Hormoni pritom igraju značajnu ulogu, ali nije do kraja jasno kako utiču na razlike, te kako drugi faktori - psihološki, društveni i fizički – u kombinaciji mogu uticati na promjenu nečijeg libida. Ipak, postoje neke sličnosti koje se mogu primijetiti kod muškaraca i žena u određenim godinama.

Muškarci u 20-ima

Testosteron, hormon koji kod muškaraca upravlja seksualnim uzbuđenjem u ovim godinama obično je visok, a takav je i vaš seksualni nagon. Ali, to je i vrijeme kad biste mogli biti zabrinuti zbog manjka iskustva u seksu. To bi mogao biti dio razloga zašto 8 odsto, a možda i više muškaraca u 20-ima, prijavljuje erektilnu disfunkciju. Stanje se može dogoditi zbog medicinskog ili mentalnog zdravstvenog problema, pa čak i biti znak da postoji rizik od bolesti srca. Razgovarajte s lekarom o svojim simptomima.

Žene u 20-ima

Ovo je razdoblje tokom kojeg kod žena značajno raste plodnost, pa će možda biti izbirljivije oko toga hoće li, kada i s kim imati seks, iako nije do kraja jasno zašto. Zapravo, naučnici misle da bi ženska želja mogla da poraste baš kad plodnost počne da opada, dakle prema kraju 20-ih.

Muškarci u 30-ima i ranim 40-ima

Mnogi muškarci nastavljaju da imaju jak seksualni nagon tokom tog razdoblja, iako testosteron počinje polako da se smanjuje oko 35. godine. Obično se smanjuje za oko jedan odsto godišnje, ali kod nekih muškaraca to može ići brže, što bi moglo uticati na seksualni nagon. Osim toga, za mnoge muškarce stres na poslu, oko porodice i i druge obveze mogu imati uticaj na to koliko ste zainteresovani za seks.

Žene u 30-ima i ranim 40-ima

Ovo doba života može biti vrijeme kad je ženin seksualni nagon najjači. Jedna studija je pokazala da su žene između 27 i 45 godina imale češće i intenzivnije seksualne fantazije od mlađih ili starijih žena. Takođe su imale i više seksa i vjerovatnije je da će ga imati ako su u vezi.

Žene kad postanu majke

U bilo kojim godinama, trudnoća i porođaj imaju velik uticaj na seksualni život žene, iako je kod svakog drugačije. Vaše tijelo i hormoni se mijenjaju tokom trudnoće. To ponekad može da znači povećanje libida, posebno tokom drugog tromjesečja trudnoće, a ponekad i nedostatak želje. Takođe, možete biti zabrinuti oko toga je li sigurno imati seks dok ste trudni. Dojenje, odgajanje djece i kućni poslovi takođe mogu uticati na vrijeme, energiju i interes koji imate za seks.

Muškarci u 50-ima i stariji

Ako ste dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, nema razloga da ne nastavite da uživate u svom seksualnom životu. Erektilna disfunkcija postaje sve češća, odnosno vaše erekcije mogu biti sve rjeđe i manje čvrste. Ali, godine nisu jedini uzrok, to puno češće mogu biti zdravstveni problemi koji s godinama postaju sve češći, poput bolesti srca, dijabetesa, visokog holesterola i gojaznosti, kao i gojaznost. Porazgovarajte s ljekarom o tome.

Žene u 50-ima i starije

Oko 50. godine, prazni se 'gnijezdo', žene imaju manje briga i to mnoge čini zainteresovanijima za seks. Ali, kako dolazi menopauza, nivo estrogena pada, što bi moglo da smanji libido i dovede do suvoće vagine. Valunzi, tjeskoba, debljanje i problemi sa spavanjem takođe ženu mogu učiniti neraspoloženom. Porazgovarajte s ljekarom o ublažavanju ovih simptoma.

Muškarci s godinama: Nije samo testosteron

Da biste se uzbudili potrebno vam je malo testosterona, ali nije jasno koliko. Može se razlikovati od osobe do osobe. I iako je istina da taj nivo opada s godinama, naučnici ne znaju tačno kako to utiče na seksualni nagon. Neki muškarci s "niskim" nivoom testosterona pokazuju normalan seksualni nagon, dok drugi s visokim nivoom imaju seksualne probleme. Drugi medicinski problemi, fizička spremnost i mentalno zdravlje mogu biti važniji faktori, prenosi 24sata.hr.

Kako ljekar može da pomogne

Razgovarajte s ljekarom o bilo kakvim problemima sa svojim seksualnim nagonom, jer oni mogu biti povezani sa zdravstvenim problemima. Ako je tako, ljekar vam može prepisati hormone koji mogu povećati ukupni seksualni nagon (estrogen za žene, testosteron za muškarce) ili ljekove koji podstiču seksualno uzbuđenje.

Razgovarajte s partnerom

Pitajte partnera o njegovim potrebama i željama i govorite o svojima. Nemojte se bojati da isprobavate nove stvari dok se vaša tijela i osjećaji mijenjaju. To može pomoći da i vi i partner ostanete angažovani i zainteresovani za seks, piše WebMD.

Bonus video: