Nije poput seksualne: Šest znakova romantične privlačnosti

Romantična i seksualna privlačnost ne moraju ići ruku pod ruku, moguće je doživjeti jedno bez drugog

11242 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoje različite komponente koje mogu činiti ovu privlačnost. Neki mogu osjećati samo romantičnu privlačnost prema drugima, bez seksualne, i obrnuto. Romantičnu privlačnost možemo prepoznati i razlikovati od ostalih vrsta privlačnosti.

Šta je romantična privlačnost?

"Romantična privlačnost je emocionalni odgovor jedne osobe prema drugoj, koji se može opisati kao žudnja da joj se divite i približite joj se", kaže američka terapeutkinja Christa McCrorie.

Romantična privlačnost je različita za svakoga, ali mnogi će iskusiti osjećaj želje da zaštite dragu osobu i brinu za nju, uživaju u njenom društvu i žele da preuzmu ulogu odgovornosti u održavanju sreće te osobe.

Neki svoju romantičnu orijentaciju vide kao dio svog identiteta odvojen od svoje seksualne orijentacije.

Nije svim vezama potrebna romantična privlačnost.

Međutim, u zdravim vezama u kojima je romantična privlačnost prisutna, ona služi kao sila koja tjera partnere da neprestano budu zaintrigirani i zainteresovani jedno za drugo sa saosjećanjem, pojašnjava McCrorie.

Romantična privlačnost i seksualna privlačnost

Dok je romantična privlačnost emocionalni odgovor, seksualna privlačnost je fizički odgovor. Znakovi seksualne privlačnosti uključuju fizičke znakove uzbuđenja kao što su rumeno lice, ubrzani otkucaji srca, erekcija i želja za dodirivanjem nekoga.

"Romantična privlačnost razlikuje se od seksualne po tome što neko ne mora biti romantično privlačan nekome da bi im bio seksualno atraktivan i obrnuto", objašnjava terapeut za parove Kyle Zrenchik.

Drugim riječima, romantična i seksualna privlačnost ne moraju ići ruku pod ruku, moguće je doživjeti jedno bez drugog. Zato neki smatraju da je od pomoći razlikovati seksualnu orijentaciju od svoje romantične orijentacije.

Vrste privlačnosti

Postoji mnogo različitih vrsta privlačnosti, čak i pored romantične i seksualne.

Romantična privlačnost: Intenzivna emocionalna privlačnost prema nekome, koju karakteriše snažna želja da intimno isprepletete svoje živote.

Intelektualna privlačnost: Biti privučen nečijim kognitivnim sposobnostima, mislima i mišljenjima.

Seksualna privlačnost: Fizička privlačnost prema nekome koja dovodi do tjelesnih seksualnih reakcija.

Estetska privlačnost: Cijenjenje i privlačnost nečijeg izgleda, što ne mora nužno uključivati ​​želju da budete romantični ili seksualno povezani.

Fizička privlačnost: Neseksualna fizička želja da budete bliski s nekim, da se dodirujete i brinete o njemu.

Znakovi romantične privlačnosti

1. Osjećate se zaljubljeno

"Pojedinci mogu različito doživljavati romantičnu privlačnost. Međutim, mnogi shvate da je doživljavaju kada se zaljube u drugu osobu", kaže McCrorie, dodajući kako se često možete uhvatiti kako iznova razmišljate o nekom i pronalazite načine da ga pomenete u razgovoru.

2. Želite da zajedno osjetite stvari

Oni koji prijavljuju romantičnu privlačnost često će izraziti snažnu želju da iskuse duboke emocije s nekim, kaže Zrenchik, ili na drugi način ostvare neku vrstu emocionalne veze.

3. Osjećate se zaštitnički

"Kad postoji emocionalna veza s nekim, želite da ta osoba bude srećna", rekla je terapeutkinja Tracie Pinnock. Kad pomislite na nju, zapanji vas kako se njena sreća osjeća povezanom s vašom srećom - i učinili biste sve da budete sigurni da je zaštićena od bilo kakve nesreće koja bi joj se mogla dogoditi. Osjećate se uznemireno znajući da ih je nemoguće zaštititi od svega i svačega.

4. Želite da s njima podijelite životna iskustva

Kada zamislite svoj život, vidite tu osobu pored sebe. Poželite da se budite uz nju, slavite s njom praznike i zajedno izgradite dom. Kada razmišljate o sebi, ta osoba je takođe dio tih misli.

5. Želite da imate zajedničku porodicu

Ako želite da imate djecu, onda biste mogli zamisliti da imate djecu s njima. Razmišljate o različitim dobrim osobinama koje partner ima i kako bi se one mogle manifestirati u djetetu koje dijeli oba vaša gena ili koje ste oboje odgajili. Osjećate se nježno pri takvoj pomisli.

6. Želite da podijelite emocije i misli

Bez obzira na to osjećate li pozitivnu ili negativnu emociju, prva vam je pomisao da je podijelite s tom osobom. Duboko cijenite njihovo gledište i znate da ćete pronaći utjehu u dijeljenju s njima u trenucima tuge i više radosti u trenucima sreće.

Određivanje vrste privlačnosti koju osjećate prema nekome može vam pomoći da bolje razumijete svoje emocije i shvatite kako pristupiti različitim vrstama odnosa u životu, piše MBG.

Bonus video: